Universiteit Leiden

nl en

Chroniqueur van het hellevuur; prof. Van den Broek exposeert

Als chemicus, voormalig wetenschapsjournalist en nu als docent wetenschapscommunicatie raakte ik geïntrigeerd door de brand bij Chem-Pack in Moerdijk. Feiten werden niet of slechts sporadisch gecommuniceerd. Allerlei indianenverhalen bereikten wel het publiek, mede door het optreden van minister Opstelten die enerzijds sprak over ‘een ramp’ en anderzijds het busje niet verliet waarin hij de ‘rampplek’ bezocht.

Door een fikse griep aan bed gekluisterd had ik de tijd me flink in de materie te verdiepen. Even was ik weer de journalist. Wat lag er precies opgeslagen bij Chem-Pack? Welke stoffen zouden kunnen zijn gevormd bij de brand? Dioxine? Om hoeveel liter brandbaar spul ging het? Hoe verhoudt die hoeveelheid zich tot de hoeveelheid benzine en diesel die we dagelijks in het verkeer verstoken? Hoeveel dioxine en andere troep zit er normaal op spruitjes? Welke metingen doet RIVM en waar? Mijn talloze twitterberichten over de Moerdijkbrand hebben tot drie perscontacten geleid en tot enkele citaten in de pers. Ook de lokale overheid heeft mijn tweets opgepikt. 

Het toeval wil dat ik in dezelfde periode een kunsttentoonstelling mocht openen over vervoer. Ik heb gesproken over kunstenaars als chroniqueurs van het hedendaags hellevuur (geïnspireerd door de 17de-eeuwse Leidse schilder Isaac van Swanenburgh, die ca. 1620/1630 een schilderij maakte over de boot van veerman Charon naar de hel). De brand in Moerdijk deed me denken aan het hellevuur, met al die rook en die geweldige vlammen, en foto’s van het felgekleurde bluswater en door de vlammen aangelichte meeuwen die boven de brandhaard vlogen. 

De forse griep gaf me ook de tijd dagelijks een uurtje te schilderen, en ik heb zowat elke dag een Moerdijk-impressie gemaakt. Veel zwart, grijs, geel, paars, roze, oranje en felle fluorescerende kleuren. Chroniqueur van het hellevuur… ja, dat was ik even.

Locatie: Gorlaeus Laboratoria; loopbrug naar het Huygens

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.