Universiteit Leiden

nl en

Energie survival gids

Op het gebied van Energie wordt veel onzin verteld. Dat varieert van de caféhouder die beweert dat klanten bij binnenkomst via een dynamo op de draaideur voldoende energie opwekken om hun eigen koffie te zetten, tot de man die beweert dat mensen met een slim windmolentje op het dak hun hele huishoudelijke elektriciteit kunnen opwekken. Het ontmaskeren van dit soort onzin blijkt niet moeilijk: gewoon gezond verstand plus een beetje basiskennis is al voldoende.

Hét fundament

Precies dat laat emeritus hoogleraar natuurkunde Jo Hermans zien in dit boek. De gids geeft iedereen vaste grond onder de voeten die zin en onzin op energiegebied van elkaar wil onderscheiden, iedereen die geïnteresseerd is in energie en daarmee in de toekomst van onze planeet. Want energie is hét fundament onder onze welvaart. Zonder de gemakkelijke beschikbaarheid van energie is de moderne samenleving ondenkbaar. Bovendien kan het onvermijdelijke opraken van de fossiele brandstoffen gemakkelijk tot geopolitieke spanningen leiden, waarvan we al een paar voorproefjes hebben gehad. Verstandig omgaan met energie is een must.

Jo Hermans, Energie survival gids 
Uitgever: Betatext 
ISBN: 978-90-75541-11-3, 192 pagina’s, € 19,95

Warmte

Het boek geeft allereerst inzicht. Inzicht in het wezen van energie en in de manier waarop we efficiënt met energie kunnen omgaan in ons dagelijkse leven. Alleen al het besef dat er een wet van behoud van energie is, dat alle energievormen alleen maar in elkaar worden omgezet en dat het eindstation vrijwel altijd warmte is, blijkt voor velen een eye-opener. Je kunt energiegebruik dus rechtstreeks afleiden uit de warmteproductie. Dit betekent bijvoorbeeld dat een elektrische scheerbeurt vrijwel geen energie kost (ongeveer net zoveel als de warme kraan die één seconde loopt). Maar het boek geeft ook inzicht in de mondiale situatie, inclusief de invloed van energiegebruik op het klimaat.

Toekomst

Daarnaast geeft het boek uitzicht op de toekomst. Alle mogelijke alternatieve energiebronnen passeren de revue, met hun voor- en nadelen, hun mogelijkheden en hun beperkingen. Hoeveel levert windenergie écht op, hoe betaalbaar is zonne-energie, waarom doen we niets met golfenergie, wat zijn precies de problemen met kernenergie, hoe zijn de vooruitzichten voor kernfusie? 

Alle onderwerpen worden doorzichtig en begrijpelijk gepresenteerd. De Energie survival gids is inderdaad een gids. Hij zou verplichte lectuur moeten zijn voor journalisten en politici, voor beleidsmakers en leraren. En hij is een aanrader voor iedereen die alles op energiegebied netjes en toegankelijk op een rijtje wil hebben. 

(24 februari 2009)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.