Universiteit Leiden

nl en

Barbara Vreede wint LISF-prijs 2008

Op 12 november ontving studente evolutionaire biologe Barbara Vreede de LISF-prijs 2008 uit handen van professor Bas Haring voor haar verslag over haar onderzoek in Ierland naar geleedpotigen (duizendpoten).

Cleveringsbijeenkomst

Het Leids Universiteits Fonds (LUF) kent de LISF-prijs toe aan de student die met een beurs van het LUF Internationaal StudieFonds (LISF) een buitenlandse studiereis maakte en daarover het beste persoonlijke verslag schreef. De prijs bestaat uit 500 euro en een verblijf in Parijs. Gedurende haar verblijf in Parijs mag Vreede op de Cleveringabijeenkomst voor alumni van de Universiteit Leiden een lezing houden over haar buitenlandse ervaring. 

Embryo’s verzamelen

Vreede verbleef in 2007 zes maanden in Galway, in het laboratorium van Wallace Arthur van de National University of Ireland. Zij deed daar onderzoek naar de evolutie van geleedpotigen. In dat halve jaar stak Vreede diverse grenzen over. Ze verzamelde in Schotland embryo's en reisde met een koelbox vol duizendpooteitjes in petrischaaltjes terug naar Galway. Haar ervaring in Ierland verruimde haar blik op de ‘evo-devo-discussie’ (evolution & development ofwel de  evolutionaire ontwikkelingsbiologie). Mede dankzij deze ervaring heeft zij nu een positie in het PhD-programma van het Instituto Gulbenkian de Ciência in Lissabon, Portugal.  

Passievolle blik

De jury vond dat Vreede goed in staat is de geïnteresseerde leek aan te spreken. Professor Bas Haring loofde haar stijl. Een citaat uit het verslag: ‘Mijn ideaal, een brede kijk, bevindt zich niet binnen het wetenschapsveld waar mijn passie ligt, maar juist in een passievolle blik naar búiten’.   
Direct naar informatie over subsidie-aanvragen voor studenten

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.