Universiteit Leiden

nl en

Roderick Bouman

Onderzoeker

Naam
Dr. R.W. Bouman
Telefoon
+31 71 527 2180
E-mail
r.w.bouman@hortus.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-2949-3318

Ik werk als onderzoeker en collectiebeheerder bij de Hortus botanicus Leiden. Mijn fascinatie ligt bij de evolutie van verschillende plantengroepen en hoe de aanpassingen aan lokale omstandigheden tot verschillen in kenmerken leiden, zoals in bloemmorfologie.

Meer informatie over Roderick Bouman

Met behulp van de verschillende plantencollecties in de Hortus doe ik onderzoek naar de evolutie van planten. Door te kijken naar speciale structuren, zoals bloemen of de vangmechanismen van vleesetende planten, hoop ik te ontrafelen hoe planten zich hebben ontwikkeld.

De Hortus cultiveert een levende onderzoekscollectie, die meer dan 15.000 planten telt. Naast dat ik van deze collectie gebruik maakt om onderzoek te doen naar plantenevolutie, zorg ik er ook voor dat alle planten in de Hortus in een database geregistreerd worden. Vanwege de ruime leeftijd van de botanische tuin is er een flinke hoeveelheid archiefmateriaal, waarvoor ik zorgdraag. Door orde te scheppen in de database en het archief kunnen onderzoekers ook in de toekomst inzicht krijgen in de veranderingen van botanische tuinen in de afgelopen 400 jaar.

Ik ben in samenwerking tussen Naturalis Biodiversity Center en de Hortus botanicus Leiden gepromoveerd op het plantengeslacht ‘Phyllanthus’, een enorme plantengroep die uit meer dan 800 soorten bestaat en nogal wat problemen had in zijn taxonomie. Met een uitgebreide phylogynetische studie onderzochten we de evolutie van deze plantengroep en ontwikkelden we een nieuwe classificatie. Tegelijkertijd hebben we met dit onderzoek duidelijkheid geschept in hoe de verschillende kenmerken in Phyllanthus zijn geëvolueerd en hoe de groep zich heeft verspreidt, aangezien planten van deze groep tegenwoordig in alle tropen en subtropen voorkomen.  

Ik werk mee aan verschillende projecten over de evolutie van planten en maak daarbij gebruik van herbariummateriaal en de levende collecties in de Hortus.

Zie ook de website van Naturalis.

 

Onderzoeker

  • Wiskunde en Natuurwetenschappen
  • Hortus Botanicus
  • Hortus Botanicus

Werkadres

Hortus botanicus
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Kamernummer 1.02

Contact

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.