Universiteit Leiden

nl en

Niek Doelman

Senior onderzoeker / gast

Naam
Dr.ir. N.J. Doelman
Telefoon
+31 71 527 5737
E-mail
niek@strw.leidenuniv.nl

Niek Doelman heeft een Master of Science in Toegepaste Natuurkunde van TU Delft en behaalde daar ook zijn PhD in Active Control of Sound. Hij werkt bij TNO als Senior Scientist bij de afdeling Opto-Mechatronics en is sinds 2013 ook Professor bij de Sterrewacht Leiden.

Meer informatie over Niek Doelman

Niek Doelman werkt als Senior Scientist bij TNO Technical Sciences, afdeling Opto-Mechatronics. TNO's afdeling Opto-Mechatronics ontwerpt, realiseert en test mechatronische systemen voor optische toepassingen waarbij extreme stabiliteit, uiterst nauwkeurige en snelle beweging, en gebruik in extreme omgevingen is vereist. De belangrijkste expertise terreinen die TNO Opto-Mechatronics beheerst zijn precisiemechanica, mechatronica en control voor toepassing in ruimtevaart, astronomie, semicon, kernfusie en medische instrumentatie. Niek Doelman richt zich met name op control en mechatronica voor optische communicatie, semicon en astronomie.

Niek Doelman is ook Adjunct Professor in Control for Astronomy Instruments bij de Sterrewacht Leiden. Zijn leerstoel richt zich op nieuwe systeem concepten voor astronomische instrumenten op basis van state-of-the-art regeltechniek en optimalisatie, met een focus op adaptieve optiek voor het direct afbeelden van exo-planeten. Hij is betrokken bij de projecten METIS, de mid-infrarood imager en spectrograaf voor de ELT, en EPICS, het instrument voor de ELT dat exoplaneten detecteert en karakteriseert.

STRW page

Senior onderzoeker / gast

  • Wiskunde en Natuurwetenschappen
  • Sterrewacht
  • Sterrewacht

Werkadres

Gorlaeus Gebouw
Einsteinweg 55
2333 CC Leiden
Kamernummer BW3.35

Contact

Publicaties

  • Opgenomen in intern register
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.