Universiteit Leiden

nl en

Marlisa den Hartog

Universitair docent

Naam
Dr. M.I. den Hartog
Telefoon
+31 71 527 2733
E-mail
m.i.den.hartog@hum.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-2575-3960

Marlisa den Hartog is universitair docent bij het Instituut voor Geschiedenis.

Meer informatie over Marlisa den Hartog

Research

Marlisa den Hartog is een cultuurhistorica met een brede interesse in mentaliteitsgeschiedenis en een specialisatie op het gebied van gender en seksualiteit. In 2022 verdedigde zij haar proefschrift Cupid on a Leash: Sexual Codes of Conduct in Renaissance Italy, 1450-1550. Met dit onderzoek bracht zij in kaart welke seksuele gedragscodes er bestonden voor mensen van verschillende sekses, leeftijden, sociale klassen en seksuele geaardheden. Ook liet zij zien hoe breed deze codes werden gedragen en met wat voor soort argumenten zij werden verdedigd.

CV

Den Hartog behaalde een BA in Geschiedenis en een MA in Medieval and Early Modern European History aan de Universiteit Leiden (beide cum laude). In 2016 won zij de nationale Volkskrant-IISG prijs voor haar masterscriptie The pleasure that is taken in bed. Perceptions of sexual desire and sexual identity in Italy, 1450-1500. Voorafgaand aan en na afloop van haar PhD-traject aan de Universiteit Leiden (2017-2022) ontwikkelde Den Hartog zich ook als museumprofessional. Ze was werkzaam op de afdeling Collecties en Onderzoek van het Rijksmuseum van Oudheden en als conservator geschiedenis van Het Noordbrabants Museum.

Media en popularisering

Den Hartog heeft een grote passie voor wetenschapscommunicatie en vindt het belangrijk om een brug te vormen tussen de academische wereld en het brede publiek. Zij is een van de oprichters van het Leiden Medievalists Blog en van de Podcast Middeleeuwse Toestanden en geeft regelmatig publiekslezingen en (radio-)interviews. Den Hartog werkt momenteel aan een Nederlandse bewerking van haar proefschrift die bij Atlas Contact zal verschijnen.

Universitair docent

  • Faculteit der Geesteswetenschappen
  • Instituut voor Geschiedenis
  • Middeleeuwse Geschiedenis

Werkadres

Johan Huizinga
Doelensteeg 16
2311 VL Leiden
Kamernummer 1.72A

Contact

Publicaties

Activiteiten

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.