Universiteit Leiden

nl en

Marjolein Fokkema

Universitair docent

Naam
Dr. M. Fokkema
Telefoon
+31 71 527 7996
E-mail
m.fokkema@fsw.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-9252-8325

Kort CV

Marjolein Fokkema is expert op het gebied van machine learning technieken en latente variabele modellen. Sinds 2015 is zij als universitair docent verbonden aan de Universiteit Leiden. Aan de Vrije Universiteit Amsterdam voltooide zij haar promotie onderzoek, over hoe het meten en voorspellen van psychologische eigenschappen verbeterd kan worden. Bijvoorbeeld, hoe kunnen we toetsen of voor- en nametingen in klinische trials dezelfde eigenschap op dezelfde manier meten? Of hoe kunnen we het beste voorspellen welke personen een hoog of juist laag risico hebben op bepaalde aandoeningen?

 

Naast docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden is Marjolein Fokkema associate editor bij the European Journal of Psychological Assessment en lid van de Commissie Testaangelegenheden (COTAN) van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP).

Onderzoek

Marjolein Fokkema's onderzoek richt zich op het ontwikkelen van statistische en machine learning algoritmes die transparante en begrijpelijke resultaten opleveren, en eenvoudig kunnen worden toegepast bij het maken van beslissingen in de klinische praktijk. Veel statistische methoden vereisen veel informatie en berekeningen, waardoor ze niet eenvoudig kunnen worden toegepast door artsen of psychologen in de klinische praktijk. Marjolein Fokkema's onderzoek richt zich op het ontwikkelen van zogeheten beslisboom algoritmes die, zoals de naam al doet vermoeden, beslisbomen opleveren in plaats van wiskundige formules. Vaak blijkt dat deze beslisboom algoritmes even nauwkeurige resultaten opleveren als meer complexe statistische modellen, maar makkelijker zijn om toe te passen en minder informatie nodig hebben voor het maken van beslissingen.

Onderwijs

Marjolein Fokkema doceert verschillende cursussen in de opleiding Psychologie: In het bachelorprogramma doceert ze het vak Psychometrie. In het (research) masterprogramma doceert ze de vakken Latent Variable Models en Statistical Learning and Prediction.

Beurzen

  • 2017: Swiss National Science Foundation (SNF) - International Visit Grant (hoofdaanvrager) 
  • 2017: ZonMW - Onderzoeksprogramma GGZ Middellange termijn (co-aanvrager) 
  • 2014: Psychometric Society - Student Travel Award (hoofdaanvrager)

Relevante links

www.marjoleinfokkema.nl 
GitHub profile 

Universitair docent

  • Faculteit der Sociale Wetenschappen
  • Instituut Psychologie
  • Methodologie & Statistiek

Werkadres

Pieter de la Court
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden
Kamernummer 3B20

Contact

Publicaties

Geen relevante nevenwerkzaamheden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.