Universiteit Leiden

nl en

M Malessy

Hoogleraar Zenuwchirurgie

Naam
Prof.dr. M.J.A. Malessy
Telefoon
+31 71 526 3035
E-mail
m.j.a.malessy@lumc.nl
ORCID iD
0000-0003-1936-3664

Martijn Malessy is hoogleraar Zenuwchirurgie en hoofd van het Zenuwcentrum. Daarnaast is hij klinisch wetenschappelijk adviseur voor het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen in Amsterdam. Tevens is hij lid van de Peripheral Nerve Surgery Committee of the World Federation of Neurosurgical Societies. Hij is gespecialiseerd in de chirurgische behandeling van zenuwen met complexe letsels, tumoren, beknellingen en pijnsyndromen.

Meer informatie over M Malessy

Zenuwchirurgie

De Zenuwchirurgie omvat het gebied waarbij de functie van zenuwen door een letsel, compressie of tumor is verminderd of pijnsyndromen veroorzaakt. In het Zenuwcentrum coördineert Malessy de diagnostiek, indicatie, timing en wijze van chirurgische interventie welke in multidisciplinair verband plaats vindt en relevant zijn voor optimale zorg. Alle moderne zenuw chirurgische technieken worden door hem en zijn team beheerst, waaronder het hechten van zenuwen, zenuwtransplantaties en zenuw omleggingsoperaties. De zenuw chirurgische  behandelingen worden steeds verder ontwikkeld en nieuwe technieken worden via wetenschappelijke publicaties verspreid. In het onderwijs staat de zenuwchirurgische anatomie, de pathofysiologie van zenuwschade en herstel en de chirurgische behandeling centraal. Daarnaast verzorgt Malessy de opleiding voor toekomstige zenuwchirurgen en internationale fellows. Hij is betrokken bij basaal wetenschappelijk onderzoek naar zenuwregeneratie en pijn. Hij heeft de Stichting PainLess opgezet welke zich ten doel stelt het bevorderen van medisch wetenschappelijk onderzoek op het gebied van bestrijding van pijn, zenuwschade en herstel.

Wetenschappelijke carrière

Na zijn middelbare schoolopleiding aan het Kennemer Lyceum te Overveen studeerde Malessy medicijnen in respectievelijk Gent (Belgie) en Leiden. Hij werd opgeleid tot Neurochirurg in het LUMC en in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. In 1995 werd hij opgenomen in het specialistenregister en werd hij lid van de Neurochirurgische staf van het LUMC. In 1999 promoveerde hij in Leiden op het proefschrift getiteld  ‘Brachial Plexus Surgery: Factors affecting functional recovery’. Hij werd op 1 januari 2011 benoemd tot hoogleraar Zenuwchirurgie. De titel van zijn oratie was “If not now, when?”. Sinds 2009 is hij Associate Editor in de sectie perifere zenuwen van het vakblad  “Neurosurgery”. Tussen 2009 en 2013 was hij co-chairman van de Peripheral Nerve Surgery Committee of the World Federation of Neurosurgical Societies. Tussen 2011 en 2013 was hij de voorzitter van de Sunderland Society. In 2013 was hij Visiting Interdisciplinary Professor in Peripheral Nerve Surgery, Mayo Clinic, Rochester, Minnesota. In 2016-2017 was hij de President van de American Society for Peripheral Nerve.

Prijzen en eervolle benoemingen

In 2000 werd hem de H. Verbiest prijs van de Nederlandse voor Neurochirurgie uitgereikt voor zijn onderzoek betreffende plexus brachialis letsels. In 2014 kreeg Malessy de Kline award van de American Association of Neurological Surgeons.

Hoogleraar Zenuwchirurgie

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 3
  • Neurochirurgie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden
Kamernummer J11-R

Contact

  • Stichting painless Bestuurslid
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.