Universiteit Leiden

nl en

Luisa -Pinto E Netto

Universitair docent

Naam
Dr. L.C. -Pinto E Netto LLM
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
l.c.pinto.e.netto@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0002-2379-8188

Luísa Netto trad in 2023 in dienst bij de Afdeling Staats- en Bestuursrecht van de Universiteit Leiden, na eerst ruim een jaar werkzaam te zijn geweest aan de Universiteit Utrecht.

Meer informatie over Luisa -Pinto E Netto

Luísa Pinto e Netto kwam in 2019 naar Nederland voor een postdoctoraal onderzoek aan het Amsterdam Centre for International Law (ACIL) van de Universiteit van Amsterdam (UvA), onder begeleiding van professor Yvonne Donders. In 2020 zette zij haar academische loopbaan voort aan de Universiteit Leiden, eveneens als postdoctoraal onderzoeker, onder begeleiding van professor Wim Voermans.

Luísa is afkomstig uit Brazilië, waar zij meer dan twintig jaar werkzaam was als staatsadvocaat voor de deelstaat Minas Gerais. In die functie werkte zij zowel op de adviesafdeling als in de procespraktijk, met dossiers op het gebied van constitutioneel en administratief recht, publieke dienstverlening, overheidsopdrachten, administratieve procedures, grondrechten tegenover de overheid en ambtenarenrecht. Daarnaast doceerde zij bestuursrecht aan de Pontifícia Universidade Católica de Minas Gerais.

In 2015 promoveerde Luísa aan de Universiteit van Lissabon onder begeleiding van professor Sérvulo Correia. Haar proefschrift, getiteld “De openheid van het systeem van grondrechten van de constitutioneelstaat”, onderzocht de configuratie en het evolutionaire vermogen van het systeem van grondrechten, in het bijzonder de mogelijkheid tot het opnemen van nieuwe rechten. Dit werk maakt deel uit van een reeks publicaties over fundamentele rechten, met nadruk op rechten in administratieve verhoudingen en sociale grondrechten, gepubliceerd binnen de Portugeestalige academische gemeenschap.

Voordat zij haar aanstelling in Leiden aanvaardde, werkte zij gedurende een half jaar als universitair docent aan de Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (REBO) van de Universiteit Utrecht. Als UD in Leiden wijdt Luísa zich aan het onderwijs, met name in het vak staatsrecht voor bachelor- en masteropleidingen. Wat betreft haar onderzoeksactiviteiten: sinds haar vestiging in Nederland richt haar onderzoek zich op de rol van fundamentele rechten in de Nederlandse constitutionele orde en de blijvende noodzaak om het evolutionaire potentieel van (grond)rechten te verkennen. In dat kader verdiept zij zich in de ontwikkeling van nieuwe rechten en de herinterpretatie van bestaande rechten, met het oog op urgente maatschappelijke, technologische en ecologische uitdagingen.

Tegen deze achtergrond—en in het licht van het feit dat economische, sociale en culturele rechten (ESCR), zoals het recht op huisvesting, gezondheid, voedsel, onderwijs en sociale zekerheid, nationaal en internationaal vaak nog als ‘rechten van de tweede orde’ worden beschouwd—heeft Luísa een startersbeurs verworven voor een meerjarig onderzoeksproject gewijd aan ESCR. Dit project heeft tot doel een onderzoeksagenda te ontwikkelen die sociale rechten een centrale plaats toekent binnen het bredere kader van fundamentele rechten, met bijzondere aandacht voor opkomende en evoluerende rechten. Het project kent geen afgebakende onderzoeksvraag, maar omvat diverse onderzoeksactiviteiten en outputvormen. Het beoogt de opbouw van een onderzoeksgroep, het creëren van nieuwe netwerken en het openen van innovatieve onderzoekspaden op dit terrein. De focus ligt op het versterken van de rechtsbescherming en effectiviteit van sociale rechten, met oog voor zowel de mondiale dimensie als de specifieke relevantie voor de Nederlandse constitutionele rechtsorde. Het project beoogt zowel een theoretische als praktische impact. Sociale rechten zijn op zichzelf niet nieuw, maar hun hernieuwde positionering is van cruciaal belang voor het waarborgen van menselijke waardigheid in een veranderende samenleving.

Luísa is actief lid van de International Society for Public Law (ICON-S), waar zij zitting heeft in het Community and Engagement Committee. In die hoedanigheid ontwikkelt zij pro bono-initiatieven gericht op het bevorderen van inclusiviteit en diversiteit binnen de academische wereld. Daarnaast is zij mede-coördinator van de Working Group on Economic, Social and Cultural Rights binnen het Netherlands Network for Human Rights Research (NNHRR).

Universitair docent

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Publiekrecht
  • Staats- en Bestuursrecht

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer C1.06

Contact

  • ICON-S International Society of Public Law I am a member of the Committee on Community and Engagement.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.