Universiteit Leiden

nl en

Linda Geven

Universitair docent

Naam
Dr. L.M. Geven
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
l.m.geven@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0001-5075-5223

Linda Geven is sinds februari 2020 universitair docent aan het Instituut voor Strafrecht & Criminologie.

Meer informatie over Linda Geven

Algemeen

Linda Geven is sinds februari 2020 universitair docent aan het Instituut voor Strafrecht & Criminologie. Na een bachelor psychologie aan de Universiteit van Wenen in Oostenrijk in 2014, slaagde ze cum laude voor de master Psychology and Law in Maastricht in 2015. Tijdens haar onderzoeksstage aan de Universiteit van Portsmouth in het Verenigd Koninkrijk onder de supervisie van Professor Aldert Vrij onderzocht ze de effecten van cognitieve belasting op liegen.

Linda voltooide een joint-PhD aan de Universiteit van Amsterdam in Nederland en de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem in Israël (2015-2019) onder supervisie van Dr. Bruno Verschuere, Professor Gershon Ben-Shakhar en Professor Merel Kindt. Haar promotieonderzoek richtte zich op de randvoorwaarden en implicaties van geheugendetectie in het opsporingsproces. 

Tijdens haar promotie werd Linda onderscheiden met een beurs van de Stichting Fonds Catharine van Tussenbroek, die haar de mogelijkheid bood om in 2016 onderzoek te doen aan het John Jay College of Criminal Justice in New York, de Verenigde Staten, onder supervisie van Professor Saul Kassin. In deze periode richtte ze zich met name op het ontstaan en voorkomen van valse bekentenissen in verdachtenverhoor. 

Linda is de secretaris van de European Association of Psychology and Law, en dient regelmatig als ad-hoc peer-reviewer voor verschillende internationale wetenschappelijke tijdschriften. Ze heeft haar werk op internationale conferenties gepresenteerd, werd geïnterviewd voor tijdschriften zoals New Scientist en was te zien in televisieprogramma’s zoals TopDoks en Klaas kan alles.

Onderzoek

Linda doet onderzoek binnen de rechtspsychologie, een toegepast vakgebied dat sociale en cognitieve processen in het strafrechtelijk systeem onderzoekt. Ze richt zich onder andere op factoren die van invloed zijn op de betrouwbaarheid van politieverhoren en hoe valse bekentenissen kunnen ontstaan en worden voorkomen. Verder doet ze onderzoek naar hoe (irrelevante) informatie gerechtelijke besluitvorming onbewust kan beïnvloeden, en hoe leugendetectie aan de hand van psychofysiologische en gedragsmaten valide onderscheid kan maken tussen schuldige en onschuldige verdachten.

In 2020/2021 is Linda als een van de hoofdonderzoekers betrokken bij een grootschalig internationaal replicatieonderzoek naar bekende rechtspsychologische fenomenen, waar meer dan 40 labs wereldwijd aan zullen deelnemen. 

Onderwijs

Momenteel is Linda coördinator van ‘Inleiding Rechtspsychologie’ en als docent betrokken bij ‘Onderzoeksvaardigheden’ en ‘Methoden en Technieken van Criminologisch Onderzoek I’  (Propedeuse). Daarnaast begeleidt zij studenten bij hun bachelor- en masterscriptie. 

Universitair docent

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Strafrecht & Criminologie
  • Criminologie

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer B3.36

Contact

Publicaties

  • Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken Rapporteur Rechtspsychologie LEBZ
  • Nederlands Register voor Gerechtelijk Deskundigen Legal Psychology Getuigendeskundige - In Opleiding
  • European Association of Psychology and Law Secretaris
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.