Universiteit Leiden

nl en

Jochem Jansen

Universitair docent

Naam
Dr. J.M. Jansen
Telefoon
+31 71 527 8580
E-mail
j.m.jansen@law.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0001-9512-1259

Jochem Jansen (1989) is als Universitair Docent verbonden aan het Instituut voor Strafrecht & Criminologie.

Meer informatie over Jochem Jansen

Algemeen

Jochem Jansen (1989) is als Universitair Docent verbonden aan het Instituut voor Strafrecht & Criminologie. Na zijn bachelor psychologie te hebben afgerond aan de Universiteit van Maastricht heeft hij zich verder gespecialiseerd in Forensische Psychiatrie (master aan Universiteit van Amsterdam) met een specifieke interesse in de onderliggende neurobiologische factoren van crimineel gedrag bij jeugdige delinquenten. Aansluitend heeft hij een promotieonderzoek uitgevoerd naar de neurobiologische effecten van (non-invasieve) hersenstimulatie op emotie regulatie en craving bij alcohol afhankelijke patiënten.

Onderzoek

Vanuit zijn vooropleiding en eerder onderzoek is Jochem breed geïnteresseerd in de individuele psychologische en (neuro)biologische factoren die een rol spelen bij (het ontstaan van) crimineel gedrag. Zijn interesse richt zich daarbij vooral op het hoe het samenspel tussen emotie, beloningsgevoeligheid en cognitieve controle kan zorgen voor crimineel gedrag, waarbij gedacht kan worden aan specifiekere vragen zoals: ‘Wat is de rol van emotie regulatie bij agressie?’ en ’In hoeverre hangt strafgevoeligheid samen met impulsiviteit?’. Zijn onderzoek valt onder het onderzoeksprogramma ‘Criminal Justice: Legitimacy, Accountability and Effectivity’ en ‘NeuroLaw’. Eerdere publicaties van Jochem zijn verschenen in toonaangevende internationale en nationale wetenschappelijke tijdschriften.

Onderwijs

Sinds Januari 2016 is Jochem werkzaam op het Instituut voor Strafrecht & Criminologie. Hij geeft les binnen de vakken Inleiding Criminologie, Forensische Psychiatrie, Forensische Accountancy en Omgevingscriminologie. Daarnaast is hij coördinator van de Forensische Criminologie master. Daarnaast begeleidt hij studenten bij het schrijven van hun bachelor- en masterscriptie.

Universitair docent

  • Faculteit Rechtsgeleerdheid
  • Instituut voor Strafrecht & Criminologie
  • Criminologie

Werkadres

Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer B 3.21

Contact

Geen relevante nevenwerkzaamheden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.