Universiteit Leiden

nl en

Eveline Bleiker

Bijzonder hoogleraar Psychologie van de klinische genetica, in het bijzonder oncogenetica

Naam
Prof.dr. E.M.A. Bleiker
Telefoon
+31 71 526 8033
E-mail
e.bleiker@nki.nl
ORCID iD
null

Eveline Bleiker is bijzonder hoogleraar bij de afdeling Klinische Genetica van het Leids Universitair Medisch Centrum. Tevens is zij groepsleider binnen de afdeling Psychosociaal Onderzoek en Epidemiologie van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam.

Meer informatie over Eveline Bleiker

Zie ook

Psychologie van de klinische genetica

DNA-diagnostiek kan in steeds kortere tijd worden uitgevoerd en resultaten hebben steeds vaker invloed op de keuze van de behandeling. Meer mensen, zowel patiënten als artsen, krijgen te maken met keuzes die gemaakt kunnen worden mede op basis van DNA-diagnostiek. 

Risico-communicatie,  het ‘samen beslissen’, het gebruik van keuzehulpen, en de tijdige herkenning van psychosociale problemen van mensen met (een hoog risico op) kanker zijn daarom belangrijke thema’s binnen de leeropdracht “Psychologie van de klinische genetica, in het bijzonder de onco-genetica”. 

Wetenschappelijke carrière

Eveline Bleiker behaalde in 1990 haar doctoraal diploma in de klinische- en gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Leiden.  

In 1995 promoveerde zij aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift “Personality factors and breast cancer. A prospective study of the relationship between psychological factors and the development of breast cancer”. In dat jaar ontving zij een KWF-fellowship, waarbij zij zich verder kon verdiepen in de psychosociale kanten van presymptomatische DNA-diagnostiek bij mensen met een verhoogde kans op kanker. 

Vanaf 1997 is zij werkzaam als onderzoeker bij het Nederlands Kankerinstituut- Antoni van Leeuwehoek, waar zij in 2008 groepsleider werd binnen de afdeling Psychosociaal Onderzoek en Epidemiologie.

Op 1 juli 2018 is zij benoemd als bijzonder hoogleraar Psychologie van de klinische genetica, in het bijzonder de onco-genetica bij de afdeling Klinische Genetica van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Lees hier de volledige oratie

 

Bijzonder hoogleraar Psychologie van de klinische genetica, in het bijzonder oncogenetica

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 4
  • Klinische Genetica

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

Publicaties

Activiteiten

  • Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Groepsleider binnen de afdeling Psychosociaal Onderzoek en Epidemiologie (PSOE)
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.