Universiteit Leiden

nl en

Eric van Furth

Hoogleraar Eetstoornissen

Naam
Prof.dr. E.F. van Furth
E-mail
e.f.van_furth@lumc.nl
ORCID iD
0000-0002-1131-0886

Op 8 januari 2013 werd ik benoemd tot bijzonder hoogleraar eetstoornissen bij de afdeling psychiatrie van het LUMC. Sinds 1992 ben ik werkzaam bij GGZ Rivierduinen als directeur van het TOPGGz erkende Centrum Eetstoornissen Ursula. Mijn nevenfuncties zijn lidmaatschappen van diverse editorial boards, voorzitter van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE) en voorzitter van de raad van toezicht van Karakter, kinder- en jeugdpsychiatrie.

Meer informatie over Eric van Furth

Op 8 januari 2013 werd ik benoemd tot bijzonder hoogleraar eetstoornissen bij de afdeling psychiatrie van het LUMC. Sinds 1992 ben ik werkzaam bij GGZ Rivierduinen als directeur van het TOPGGz erkende Centrum Eetstoornissen Ursula. 
Mijn nevenfuncties zijn lidmaatschappen van diverse editorial boards, voorzitter van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen (NAE) en voorzitter van de raad van toezicht van Karakter, kinder- en jeugdpsychiatrie.

Eetstoornissen

Het hoofddoel van ons onderzoek is het bereiken van een toename van individuen met blijvend herstel. Dit doel geeft de focus voor het ontwikkelen, aanpassen en evalueren van interventies met een toegevoegde waarde voor de huidige state-of-the-art behandeling. Op deze wijzen dragen wij bij aan toekomstbestendige zorg.
Het onderzoek en klinische werk bestrijkt het hele spectrum van ernst: van eetproblemen bij mensen in de maatschappij tot de meest ernstige en complexe patiënten (last resort functie). Voor het milde einde van het spectrum is vroeg detectie en interventie essentieel. Vroeg detectie en snelle interventies besparen leed bij de patiënt en haar naasten en verminderen kosten op een macroniveau. E-communities en e-mental health kunnen een belangrijke rol spelen in het evidence-based verschaffen van informatie en interventies die individuen helpen snel te herstellen of hen snel naar passende zorg leiden (matched care). Er is grote behoefte aan innovatie en de wetenschappelijke evaluatie van e-mental health interventies (effectiviteit en kosteneffectiviteit). 
Ons onderzoek beoogt evidence-based interventies aan te bieden die de kans op blijvend herstel vergroten voor mensen met een langdurende, ernstige of complexe eetstoornis. Gepersonaliseerde zorg wordt geboden om de ziekte last te helpen verminderen.

Wetenschappelijke carrière

Na het voltooien van mijn promotie-onderzoek aan de Universiteit Utrecht, afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Faculteit Sociale Wetenschappen, afdeling Klinische Psychologie (titel: Parental Expressed Emotion and Eating Disorders) in 1991, heb ik een kleine onderzoeksafdeling opgezet bij de Robert-Fleury Stichting (nu GGZ Rivierduinen). Tussen 1998 en 2002 heb ik een parttime aanstelling gehad bij het Department of Psychiatry, St. George’s Hospital Medical School, University of London. 
Volgend op mijn benoeming als bijzonder hoogleraar bij het LUMC heb ik op 1 november 2013 mijn oratie gehouden, getiteld Eetstoornissen in Context.

Zie ook de wetenschappelijke onderzoeken binnen mijn onderzoekslijn.

Prijzen en eervolle benoemingen

2015 Academy for Eating Disorders Leadership Award for Clinical, Administrative or Educational Service.
2014 Project HEAL Clinician Of The Year.
2011 Niek de Jongprijs (€ 10.000) voor Proud2Bme.nl.

Hoogleraar Eetstoornissen

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 3
  • Psychiatrie

Publicaties

  • Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie Voorzitter Raad van Toezicht
  • Nederlandse Academie voor Eetstoornissen Voorzitter
  • Stichting TOPGGz Lid diverse commissies
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.