Universiteit Leiden

nl en

Birgitta de Graaf

Lerarenopleider

Naam
Drs. B. de Graaf
Telefoon
+31 71 527 7171
E-mail
graaf@iclon.leidenuniv.nl

'Ik heb als kind in verschillende landen scholen bezocht (Sovjet-Unie, Verenigde Staten van Amerika, Nederland) met wisselend succes. Ik was een nieuwsgierig en leergierig kind, maar op de middelbare school verdween mijn motivatie om te leren als sneeuw voor de zon. Wel werd ik steeds meer geïnteresseerd in de mensen om mij heen: medeleerlingen, maar ook docenten. Wat bezielde al deze mensen?

Ik heb na de middelbare school psychologie gestudeerd in Leiden. De motivatie was weer terug, en met name toen ik colleges onderwijskunde kreeg: er bleek wetenschappelijke kennis te zijn over hoe je het leren in school kon optimaliseren!

Na mijn studie kwam ik in 1988 te werken als lerarenopleider bij de Hogeschool Rotterdam. Ik ontdekte daar dat ik het heel erg leuk en inspirerend vond om met docenten in opleiding samen te ontdekken hoe hun docentschap vormgegeven kon worden. De lerarenopleider in mij was geboren.

Na een aantal jaar heb ik de overstap naar het ICLON gemaakt, omdat ik graag in een klein en hecht team opereer. Kennelijk een goede keuze, want ik werk hier nog steeds met heel veel plezier. Binnen de opleiding ben ik supervisor en docent Pedagogiek. Twee inhoudelijke passies: het leren van docenten in opleiding en het lesgeven over de wonderlijke wereld van de adolescent. Daarnaast geef ik extra coaching aan studenten die dat nodig hebben.

Bij de afdeling Nascholing geef ik de trainingen Opleiden in de School. De Basismodule, de Verdiepingsmodule en de Expertmodule vormen voor mij een mooie leerlijn. Ik vind het leuk en interessant om met opleiders uit de scholen te werken aan het nog beter opleiden van nieuwe docenten. Daarnaast verzorg ik regelmatig terugkommiddagen op maat voor teams BOSsen en schoolopleiders om met elkaar weer even op te frissen. Ik ben ook beschikbaar als coach voor docenten en teamleiders.

Gezien het lerarentekort is het echt belangrijk om alle kandidaat-docenten zo goed mogelijk op te leiden en te begeleiden. Niet alleen tijdens de initiële opleiding, maar juist ook gedurende de hele loopbaan. Werkplekbegeleiders en schoolopleiders spelen hierin een belangrijke rol en ik zie het dan ook als een belangrijke taak om deze collega’s te trainen.

Een training is voor mij pas geslaagd als alle deelnemers tevreden zijn met hun eigen leerproces en de bijdrage die ik daaraan geleverd heb. Ik koppel graag de ervaringen uit de begeleidingspraktijk van de deelnemers aan relevante theorie, om zo tot een uitgebreider en meer onderbouwd handelingsrepertoire te komen. Een training is voor mij ook pas geslaagd als de deelnemers het ervaren als een ontspannen en gezellig samenzijn, waar ook wat valt te lachen. Docenten werken immers al keihard.'

Lerarenopleider

  • ICLON
  • Opleiden

Werkadres

Willem Einthoven
Kolffpad 1
2333 BN Leiden
Kamernummer B4.31

Contact

  • Geen relevante nevenwerkzaamheden
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.