Universiteit Leiden

nl en

Anske Van der Bom

Hoogleraar Klinische Epidemiologie, in het bijzonder transfusiegeneeskunde

Naam
Prof.dr. J.G. Van der Bom
Telefoon
+31 71 526 9111
E-mail
j.g.vanderbom@lumc.nl

Anske van der Bom is hoogleraar klinische epidemiologie, in het bijzonder transfusiegeneeskunde, en hoofd van het Jon J. van Rood Centrum voor Klinisch Transfusiegeneeskundig Onderzoek bij Sanquin Research.

Meer informatie over Anske Van der Bom

Anske van der Bom is hoogleraar klinische epidemiologie, in het bijzonder transfusiegeneeskunde, en hoofd van het Jon J. van Rood Centrum voor Klinisch Transfusiegeneeskundig Onderzoek bij Sanquin Research.

Klinische epidemiologie

Van data naar waarde; waarde voor de patiënt en waarde voor gezondheid – dat is klinische epidemiologie. In het ziekenhuis zoeken we uit waarom iemand ziek is en wat de beste behandeling is. Dankzij innovaties is de keuze aan diagnostische testen en therapeutische interventies steeds groter. Klinisch epidemiologisch onderzoek helpt om te kiezen voor de meest efficiënte en veilige mogelijkheden.

Van der Bom bestudeert de efficiëntie en veiligheid van transfusies. Als iemand te weinig heeft van een noodzakelijk bestanddeel in zijn/haar bloed, wordt dat bestanddeel – vaak afkomstig van een donor- aangevuld via een transfusie. Het gekke is dat we voor veel gevallen niet zeker weten of voordelen hiervan wel opwegen tegen de nadelen; wat is de toegevoegde waarde voor de patiënt? Van der Bom zet zich in om voorspellingen over effectiviteit en veiligheid heel precies aan te passen aan de bijzonderheden en wensen van het individu en de specifieke situatie. Patiënten die hieraan meewerken en, in de toekomst, ervan profiteren, zijn onder andere patiënten met hemofilie, met ernstig bloedverlies na een bevalling of tijdens een operatie, met leukemie, ernstig zieke patiënten op de IC en te vroeg geboren kinderen op de intensive care.

Dit onderzoek past bij de NWA-vragen op het gebied van gezondheidsonderzoek, preventie en behandeling, personalized medicine, Big Data, machine learning en value based medicine. 

Wetenschappelijke carrière

Johanna (Anske) G. van der Bom heeft haar opleiding tot arts gedaan aan de Universiteit van Leiden. Daarna was ze anderhalf jaar arts-assistent voor de maatschap van Internisten, cardiologen en longartsen in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Haar promotieonderzoek en specialisatie tot Klinisch Epidemioloog deed zij aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De titel van haar proefschrift (1997) luidt 'Haemostasis and Cardiovasular Disease'. Na haar promotie werkte ze als klinisch epidemioloog voor het Universitair Medisch Centrum Utrecht tot ze eind 2003 in het LUMC werd aangesteld. Ze was visiting scholar aan de Harvard School of Public Health, Boston, Massachusetts (2004) en de University of Washington, Seattle, Washington (2008). In 2011 werd ze benoemd tot hoofd van het Jon J van Rood Centrum voor Transfusiegeneeskunde van Sanquin en het LUMC en in december 2013 tot hoogleraar Klinische Epidemiologie, in het bijzonder transfusiegeneeskunde. De titel van haar oratie is 'Waar is de beste dokter?' Van 2015 tot 2018 was zij gasthoogleraar bij de universiteit van Minas Gerais in Belo Horizonte, Brazilië.

Hoogleraar Klinische Epidemiologie, in het bijzonder transfusiegeneeskunde

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 2
  • Reumatologie
  • Klinische Epidemiologie

Werkadres

LUMC Hoofdgebouw
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

Contact

Activiteiten

  • Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek lid methodoloog
  • ZonMW Commissie Klinische Fellows
  • Sanquin Manager afdeling Clinical Transplantation Research
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.