Universiteit Leiden

nl en

Anneke Kramer

Emeritus hoogleraar Huisartsgeneeskunde, in het bijzonder onderzoek naar opleiden

Naam
Prof.dr. A.W.M. Kramer
E-mail
a.w.m.kramer@lumc.nl
ORCID iD
null

Anneke W.M. Kramer is bijzonder hoogleraar Huisartsgeneeskunde met als leeropdracht ‘Onderzoek naar opleiden’. Van 2015 tot 2020 was zij hoofd van het opleidingsinstituut Huisartsgeneeskunde van de afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde (PHEG). Een dag per week is zij huisarts in Gezondheidscentrum Ondiep, Utrecht. Zij is lid van de Raad van Toezicht van Pharos (landelijk expertise centrum voor gezondheidsverschillen).

Meer informatie over Anneke Kramer

In het kader van de leeropdracht, onderzoek naar opleiden, richt het onderzoek zich op ‘een professional worden’. Daarmee bedoelt Kramer het leren toepassen van theoretische kennis en vaardigheden in de praktijk, het in de praktijk ontwikkelen van professionele vaardigheden en de vorming van een professionele identiteit. De focus ligt daardoor op de coschappen en de vervolgopleidingen.

De leeropdracht is vanuit de huisartsgeneeskunde. Kramer past dit zodanig toe dat onderzocht wordt hoe de principes van de generalistische huisartsgeneeskunde (persoonlijke, integrale, continue en wijkgerichte zorg) te leren zijn voor alle artsen. De drie belangrijke aspecten van de geneeskunde, namelijk preventie, genezen en kwaliteit van leven komen daarbij aan bod.

Een tweede focus is evidence-based educational practice. Dit betekent dat wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen een plaats krijgen in de visie, ontwikkeling/innovatie en uitvoering van onderwijs en opleiding.

Wetenschappelijke carrière

Anneke W.M Kramer heeft haar opleiding Geneeskunde gedaan aan de Universiteit Utrecht. Haar promotie vond plaats bij de Universiteit Maastricht. De titel van haar proefschrift  (2003) luidt: Acquisition of Clinical Competence during Postgraduate Training in General Practice. Na haar promotie heeft zij tot haar aanstelling als hoofd van de huisartsopleiding in Leiden (2015) gewerkt als senior-onderzoeker en programmaleider ‘Onderzoek van Onderwijs’ bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Public Health van het Radboudumc. In februari 2016 is zij benoemd tot hoogleraar Huisartsgeneeskunde bij het LUMC. De titel van haar oratie was: De opleiding tot specialist, in het bijzonder de huisarts generalist.

Emeritus hoogleraar Huisartsgeneeskunde, in het bijzonder onderzoek naar opleiden

  • Faculteit Geneeskunde
  • Divisie 3
  • Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde

Publicaties

Activiteiten

  • Gezondheidscentrum Ondiep Huisarts
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.