Universiteit Leiden

nl en

Aafje de Roest

Promovendus

Naam
Drs. F.A. de Roest
Telefoon
+31 71 527 2727
E-mail
f.a.de.roest@hum.leidenuniv.nl
ORCID iD
0000-0001-8653-8378

Aafje de Roest promoveert op culturele identiteitsvorming onder Nederlandse jongeren in online Nederlandse jeugdcultuur. Zij concentreert zich op hedendaagse Nederlandse hiphop. (Profielfoto: Nikki van Toorn)

Meer informatie over Aafje de Roest

Meer informatie is beschikbaar op de Engelstalige pagina

Specialisaties

 • Hedendaagse (Nederlandse) jeugdcultuur
 • Nederlandse hiphop
 • Hip-Hop Studies
 • Nederlandse letterkunde
 • Culturele identiteit
 • Hedendaagse Nederlandse literatuur

Onderzoek

Hiphop is de dominante jongerencultuur van dit moment, zowel wereldwijd als in Nederland - en speelt zich voornamelijk online af. De ongekende populariteit van Nederlandse hiphop roept de vraag op hoe Nederlandse jongeren hun culturele identiteit zoeken en (her)definiëren tegen een lokale achtergrond. Die vraag onderzoekt, Aafje de Roest (1993), neerlandica en letterkundige. Zij promoveert aan de Universiteit Leiden (sectie Moderne Nederlandse letterkunde) op een onderzoek naar de culturele identiteitsvorming van Nederlandse jongeren, via hedendaagse Nederlandse hiphop. Haar promotieonderzoek wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De Roest is een van de Faces of Science, een samenwerking van NEMO en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Vanuit haar expertise trad ze op bij, en schreef ze voor nationale nieuwsmedia, zoals het NOS-Journaal, NPO Radio 1, RTL Nieuws, De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en VPRO Dorst. Ze deed een campagne met hiphoplabel Top Notch en sportlabel Adidas over sociale impact onder jongeren, was te gast bij Vincent Patty's Wilde Haren-podcast, deed live hiphopanalyses in Tivoli Vredenburg en is initiator van de trending hashtag #wijzijnneerlandici. Ze is lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Letterenfonds.

Beurzen en prijzen

 • NWO-beurs PhDs in the Humanities
 • Scriptieprijs Maatschappij der Nederlandse Letterkunde (2018): Beste Masterthesis in termen van Toekomstig Wetenschappelijk Onderzoek
 • Scriptieprijs Universiteit Utrecht, Vliegenthart Scriptieprijs (2018) voor Beste Masterscriptie, Beste student van het jaar van alle programma’s binnen de faculteit Geesteswetenschappen

Contactverzoeken?

Ben je student en wil je onderzoek doen naar hiphop of jeugdcultuur? Neem gerust contact met me op, ik denk graag met je mee.

Heb je een mediaverzoek?

Ik doe onderzoek naar hedendaagse Nederlandse hiphop en de invloed daarvan op jongeren en ben altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de scene. Ik analyseer en interpreteer hiphop op een wetenschappelijke manier en plaats hiphop en jeugdcultuur graag in een bredere culturele en maatschappelijke context.
In het verleden deed ik onderzoek naar SMIB, Broederliefde, Hef, Ares en Killer Kamal. Onder mijn huidige casussen zijn rappers als Lijpe, Sevn Alias, Josylvio, Ronnie Flex, Lil Kleine, Jacin Trill, Snelle, Latifah, Famke Louise en S10. 

Interesse? Contacteer me gerust - ik reageer snel per mail (f.a.de.roest@hum.leidenuniv.nl) en socials (@aafjederoest op Instagram of linkedin.nl/aafjederoest).

Promovendus

 • Faculteit der Geesteswetenschappen
 • Centre for the Arts in Society
 • Moderne Nederlandse L&C

Werkadres

Arsenaal
Arsenaalstraat 1
2311 CT Leiden
Kamernummer A1.50

Contact

Publicaties

 • Nederlands Letterenfonds Lid Raad van Toezicht
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.