Profiteert voedselindustrie of samenleving van kennis over gezond eten?
In de media
Grote voedingsbedrijven staan klaar om te verdienen aan ons microbioom, waarschuwt Shana Hepping, die aan de Universiteit Leiden promoveert op het microbioom in beleid en de voedseltransitie. In een opiniestuk in het NRC pleit zij voor bescherming van het microbioom als publiek goed, in plaats van commercieel eigendom van de voedselindustrie. Dit licht ze daarna toe op NPO Radio 1 in VillaVdB.
Volgens Hepping dreigt de voedingsindustrie het microbioom te reduceren tot een marketinginstrument. ‘Zonder duidelijke spelregels en toezicht is er een groot risico dat het microbioom wordt uitgekleed tot een verkooppraatje,’ waarschuwt ze. Hepping pleit ervoor het microbioom te gebruiken als verbindende schakel tussen bodem, voeding en gezondheid: ‘Het kan de rode draad worden die bodem, bord en buik verbindt.’
Lees het volledige artikel op de website van NRC – Ons microbioom verdient bescherming tegen Big Food (€).
In VillaVdB op Radio 1 licht ze toe dat je darmflora invloed heeft op zoveel dingen, waaronder je immuunsysteem, je spijsvertering en zelfs op je geestelijke gezondheid. Aan de ene kant vindt zij het 'fantastisch dat de grote industrieen zich er mee bezighouden, want dat betekent dat het een groter wetenschappelijk thema wordt.' Tegelijkertijd waarschuwt ze dat het microbioom uiterst complex is en dat een goed gebalanceerd dieet vaak al voldoende is. ‘Anders word je al snel slachtoffer van een goedje dat je dagelijks moet nemen voordat het invloed heeft op een klein onderdeel van je microbioom – en zo zit je vast aan een abonnement,’ zegt ze.
Luister het hele fragment op de website van NPO Radio 1 - Hou het gezonde microbioom voor ons allemaal