Universiteit Leiden

nl en

Twee botsende theorieën: hoe meet je quantumzwaartekracht?

Zwaartekracht en quantummechanica zijn allebei succesvolle theorieën. Maar de twee verenigen? Dat is zo makkelijk niet. Tjerk Oosterkamp en Dennis Uiterbroek leggen uit in het NRC hoe ze quantumzwaartekracht proberen te meten in het lab.

Oosterkamp onderzoekt wat er gebeurt als de krachten van de allergrootste structuren in het heelal en die van de allerkleinste deeltjes samenkomen. ‘We proberen zwaartekracht te meten bij steeds kleinere objecten en quantumeigenschappen waar te nemen bij steeds grotere objecten.’ Hoewel hij niet verwacht de effecten van zulke quantumzwaartekracht te meten voor zijn pensioen, is hij erg enthousiast. ‘Ik vind het mooi dat er nu honderden onderzoekers werken aan experimenten op de grens van quantummechanica en zwaartekracht. Twintig jaar geleden werd het nog gezien als filosofische gedachte-experimenten. Je daarmee bezighouden, betekende dat je klaar was met je natuurkundige carrière.’

Lees het volledige artikel bij het NRC (€).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.