Universiteit Leiden

nl en

Tiende muurformule in Leiden is een eerbetoon aan de radiosterrenkunde

Er pronkt sinds kort een muurformule op de Oude Sterrewacht, de tiende in de reeks die natuurkundigen Sense Jan van der Molen en Ivo van Vulpen in 2014 startten. Deze Leidse formule over radiosterrenkunde staat in alle wetenschapsboeken over de hele wereld. ‘Daar mogen we best trots op zijn.’

De schildering beeldt de zogenaamde 21-centimeterlijn af als golvende blauwe lijn. ‘Deze lijn staat voor licht uit de Melkweg. Licht dat wij met het blote oog niet kunnen zien’, vertelt Van Vulpen. ‘Vergelijk het met infrarood licht, of röntgenstraling. Dat licht kun je ook niet zien, maar wél zichtbaar maken – met de juiste apparatuur.’

Wandel zelf langs alle muurformules in Leiden en leer meer over de Leidse natuurkunde met de audio-tour.

Ontdek alle muurformules.

Leidse sterrenkundige Hendrik van der Hulst bedacht de wiskundige formule die het bestaan van dit ‘onzichtbare’ licht aantoonde. ‘Deze formule is de basis van de radioastronomie’, zegt Van Vulpen. ‘Het hielp ons om de structuur van het heelal in kaart te brengen. Een gewone sterveling uit Leiden heeft een fundamenteel geheim aan het heelal ontfutseld, dat is toch fantastisch?’

Lees het hele artikel in het Leidsch Dagblad (€).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.