Universiteit Leiden

nl en

Waarom er geen toename of afname is van ouderdoding

Het vermoorden van een van je ouders: twee mannen worden hiervoor verdacht. Hoe zeldzaam is dit type misdrijf? Marieke Liem, hoogleraar Veiligheid en Interventies bij het Instituut Security and Global Affairs, praat hierover bij NPO Radio 1.

In twee verschillende rechtbanken staan morgen twee mannen terecht, die wel allebei verdacht worden van hetzelfde: het vermoorden van hun moeder. Marieke Liem vertelt: 'In Nederland gebeurt een misdrijf zoals deze ongeveer nul tot tien keer per jaar. Dit hebben we in de afgelopen 30 jaar goed in kaart kunnen brengen. Dit fluctueert echter enorm en aangezien het over kleine aantallen gaat spreken we niet over een duidelijke toename of afname.'

Liem vertelt verder dat er niet één prototype is als motief om een ouder te doden. 'Er zijn grofweg vier verschillende types die rond een bepaald motief spelen. Een eerste type is vaak een reactieve ouderdoding, waar vooral jongeren bij betrokken zijn die een ouder ombrengen na jarenlang mishandeld te zijn. Een tweede type is een dader met ernstige psychopathologie, waar individuen bijvoorbeeld lijden aan schizofrenie, waarbij ze in hun hallucinaties en patronen een van of beide ouders kunnen doden. Het derde type is een antisociale ouderdoder die antisociale kenmerken niet alleen binnen het gezin laat zien, maar ook erbuiten. Deze mensen kunnen hun ouders doden uit instrumentele overwegingen zoals geld voor drugs. Het laatste type is de opportunistische ouderdoder waarbij erfenissen of instrumenteel gewin een rol spelen. Het onderscheidt zich wel van de antisociale ouderdoder, aangezien type vier geen antisociale kenmerken heeft.'

Luister het hele artikel op de website van NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.