Universiteit Leiden

nl en

Terrorismedreiging op het EK: Hoe wordt er in Duitsland verdedigd tegen dit risico?

Is het EK-voetbal een mogelijk doelwit voor terroristen? En hoe wordt er verdedigd tegen deze dreiging? Jelle van Buuren, universitair hoofddocent aan het Institute for Security and Global Affairs, vertelt hierover in de podcast Het Misdaadbureau van NPO Radio 1.

In tien verschillende steden worden straks wedstrijden van het EK-voetbal gespeeld. Zou deze verspreiding van de wedstrijden over meerdere locaties extra risico kunnen vormen op het gebied van terrorisme?  Jelle van Buuren vertelt: 'Er zijn in feite 10 doelwitten, dit betekent dat alles wat er aan verdediging ingezet kan worden verspreid moet worden over 10 steden. Dit betekent ook dat er meer gereisd zal worden en er meer mensen op straat zullen zijn. Dat maakt de beveiligingsoperatie gecompliceerder dan wanneer er gericht kan worden op één locatie.'

Van Buuren vertelt verder over de belangrijke onderdelen in de beveiliging van het evenement: 'De inlichtingen- en veiligheidsdiensten staan op scherp, het is vooral hun taak om in de gaten te houden of we concrete voorbereidingen zien die een gevaar kunnen vormen. Ook de roadblocks, toegangscontroles, het screenen van mensen die toegang hebben tot gevoelige centra en verdere zichtbare en onzichtbare beveiliging spelen een rol. Alles wat voor handen is zal uit de kast getrokken worden.'

Luister de hele podcast op de website van NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.