Universiteit Leiden

nl en

Mark Rutte: de ideale kandidaat om de eenheid van de NAVO te bewaren

Wat kunnen we verwachten van Mark Rutte als secretaris-generaal van de NAVO? Lars Brummel, postdoctoraal onderzoeker aan het Instituut Bestuurskunde, vertelt in The Conversation dat Rutte een goede kandidaat is om bedreigingen voor de NAVO-cohesie tegen te gaan.

Brummel vertelt dat een van de potentiĆ«le uitdagingen voor de NAVO de Amerikaanse verkiezingen zullen zijn. Echter, Rutte wordt ook wel gezien als een Trump fluisteraar: 'Hij wordt over het algemeen gezien als een van de weinige politieke leiders die in staat is om te gaan met de voormalige (en mogelijk toekomstige) president van de VS'. Een voorbeeld hiervan is op de NAVO-top van 2018: 'Rutte ging succesvol het gesprek aan met Trump om de spanningen over de defensie-uitgaven te verminderen, wat aantoont dat hij in staat is om de onvoorspelbare stijl van de voormalige president te beheersen', aldus Lars Brummel. 

Verder vertelt Brummel dat Rutte in de Nederlandse politiek veel ervaring heeft opgedaan in crisismanagement, met name binnen de EU, waar hij zich stevig liet horen: 'Tijdens de crisis in de eurozone in de jaren 2010 pleitte hij voor bezuinigingsmaatregelen en economische hervormingen in het zwaar getroffen Zuid-Europa, wat hem een reputatie opleverde als een soms harde onderhandelaar.' 

Lees het volledige artikel op de website van The Conversation. (In het Engels)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.