Universiteit Leiden

nl en

Leo Lucassen in de Volkskrant over de ‘systematische stigmatisering van asielzoekers’

Hoogleraar Leo Lucassen schreef in zijn opiniestuk hoe de huidige ontrechting van asielzoekers in Nederland gepaard gaat met hun dehumanisering. Iets wat in Europa een verleden kent.

‘Empathie voor migranten neemt af, zo meldde de Volkskrant. Hierbij was het al snel duidelijk dat het hoofdzakelijk om asielzoekers bleek te gaan', schrijft Lucassen. 'Naar de oorzaak hoeven we niet lang te zoeken. Het is niet zo dat asielzoekers enorm in aantal zijn toegenomen en ook niet dat ze zich ineens enorm zijn gaan misdragen.’

‘Wat er wél is veranderd, is de keiharde toon over asielzoekers in het regeerakkoord van de vier formerende partijen, aangevoerd door de PVV en bijgevallen door VVD, NSC en BBB. Een toon die al bijna twee decennia door de PVV wordt bepaald, maar die in de afgelopen decennia stukje bij beetje door andere partijen, de VVD voorop, is overgenomen en daarmee genormaliseerd.’

Meer weten?

Lees hier het hele artikel op de website van de Volkskrant (€)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.