Universiteit Leiden

nl en

Wat is de moordratio van Nederland?

Onterecht wordt Nederland ook wel het Mexico aan de Maas genoemd. Marieke Liem, hoogleraar Veiligheid en Interventies bij het Institute of Security and Global Affairs vertelt bij Het Misdaadbureau op NPO Radio 1 en in de podcast wat wel de juiste moordcijfers in Nederland zijn.

Om het aantal moorden tussen landen te kunnen vergelijken is een moordratio bedacht. ‘Het is de manier om landen en perioden in de geschiedenis met elkaar te vergelijken’, vertelt Liem. ‘Als we spreken over ratio, kijken we naar het aantal slachtoffers van moord die vallen per honderdduizend inwoners. Op die manier kun je landen met veel inwoners vergelijken met landen met weinig inwoners en met het verleden, waarin minder mensen leven dan nu.’ 

‘Wereldwijd is de ratio zes, dus ongeveer zes mensen per honderdduizend mensen worden vermoord op jaarlijkse basis’, legt Liem uit. ‘In Nederland is dat 0.7. Dus minder dan één per honderdduizend inwoners loopt het risico om om het leven te worden gebracht. Dat is enorm laag.’ Ter vergelijking met sommige steden in Mexico is de ratio 134. Van een Nederlandse narcostaat is dus geen sprake, aldus Leistra en Liem. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.