Universiteit Leiden

nl en

Grote sprong in de ontwikkeling van AI-muziek

Naast tekst en beeld kan AI nu ook muziekstukken creëren. Van genres zoals hiphop of klassiek tot onbekende subcategorieën als Koreaanse opera, AI kan het allemaal.

Hoe kan AI zonder bewust begrip of levenservaring muziek voortbrengen die mensen emotioneert? In De Volkskrant licht Maarten Lamers deze vraag verder toe. Hoewel AI-muziek zich in een rap tempo heeft ontwikkeld, bestaat algoritmische muziek al veel langer, legt universitair docent Lamers uit. Hij verwijst naar het ‘componium’: een apparaat gemaakt door Nikolaus Winkel dat al in 1821 zelfstandig muziek kon componeren. 

Het praktische verschil tussen Winkels machine en AI-muziek is dat bij generatieve AI het aantal combinaties ontelbaar is, waardoor je meer speelruimte hebt. Zo is het mogelijk met AI verschillende muziekgenres te combineren. Zelf kan Lamers niet veel met de vraag over emoties in AI-muziek. ‘Ik kijk liever naar het resultaat dat mens of machine voortbrengt. Wat maakt het dan uit of we een ziel hebben?’

Meer weten?

Lees het hele artikel in De Volkskrant (€).

De Volkskrant
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.