Universiteit Leiden

nl en
Credit: Guido Benschop

Bijzonder promotieonderzoek: sepsis bij premature baby’s diagnosticeren

Hoe kunnen we de levensbedreigende aandoening sepsis bij vroeggeboren baby’s zo snel en nauwkeurig mogelijk vaststellen? Dat is wat promovenda Manchu Thangavelu van het Leiden Academic Centre for Drug Research (LACDR) onderzoekt.

‘Sepsis vormt een ernstig risico voor de gezondheid van de baby. In slechts een paar uur kan de toestand hard achteruitgaan. Het is een heftige reactie van het lichaam op een bacterie, schimmel, virus of parasiet. Een snelle en nauwkeurige diagnose is daarom belangrijk. Gezien de ernst kiezen artsen onder het mom van better safe than sorry vaak om antibiotica toe te dienen.'

'Dat leidt echter tot onnodig antibioticagebruik, wat bijdraagt ​​aan toekomstige antibioticaresistentie.’ Thangavelu zoekt daarom naar een alternatief. Haar onderzoek richt zich op het identificeren van biomarkers. Dat zijn meetbare indicatoren die informatie geven over biologische processen, zoals iemands gezondheidstoestand. ‘Deze biomarkers kunnen mogelijk helpen bij het diagnosticeren van neonatale sepsis bij premature baby's. De eerste bevindingen lijken veelbelovend.’

Thangavelu werkt binnen het wetenschappelijke programma Medical Delta Institute of Fetal & Neonatal Care, in een gezamenlijk project tussen Universiteit Leiden en Erasmus MC. Daarbij richt zij zich op het thema 'overleven van de allerkleinsten', met als doel het leven van premature baby's te verbeteren. 

Meer weten over Thangavelu’s onderzoek? Lees het hele interview op Medical Delta.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.