Universiteit Leiden

nl en

AI-programma’s die je stem gebruiken voor liedjes schenden het portretrecht

Met AI-programma’s als Suno en Udio kun je liedjes componeren die verdacht veel weg hebben van de stijl en zang van bekende artiesten. Kunnen artiesten hier iets tegen beginnen?

Udio zegt niet hoe de liedjes tot stand komen, maar belooft de rechten van artiesten te respecteren (Parool). Zij claimen hiermee geen directe kopieën van stemmen te maken en het auteursrecht te beschermen. Maar in de realiteit staat het internet vol met nummers waarin stemmen en melodieën direct zijn overgenomen (Parool).

Artiesten maken zich ernstig zorgen. En terecht, vindt Dirk Visser, hoogleraar intellectueel eigendomsrecht. ‘Stijlnabootsing met AI is onrechtmatig.’ Hij legt uit dat iemands stem een persoonsgegeven is en daarom bescherming kent die lijkt op het portretrecht (Parool). ‘Dat betekent dat je je kunt verzetten als jouw stem met opzet is gekopieerd.’

In de realiteit blijkt dit moeilijk doordat de programma’s niet transparant zijn over hoe zij aan hun materiaal komen. BumaStemra, een Nederlandse collectieve beheersorganisatie die in Nederland de belangen behartigt voor componisten, tekstdichters en muziekuitgevers op het gebied van muziekauteursrecht, stemt bijvoorbeeld voor een evenwicht tussen ‘een eerlijke vergoeding voor het gebruik van muziek enerzijds en de successen van de AI-aanbieders anderzijds’. Hoogleraar Visser benadrukt in Het Parool dat artiesten een manier zullen moeten vinden om deze technologie te omarmen.

Meer lezen?

Lees het uitgebreide interview in Het Parool (Euroteken).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.