Universiteit Leiden

nl en

Zijn we voorbereid op een ramp?

Van pandemieën tot natuurrampen: zijn we wel écht voorbereid? Sanneke Kuipers, wetenschappelijk directeur en hoogleraar Crisis Governance bij het Institute of Security and Global Affairs, vertelt erover bij NPO radio 1.

Batterijen, kaarsen, water, eten in blik en medische benodigdheden. Waarschijnlijk zijn dit allemaal al onderdelen waar je aan hebt gedacht voor je noodpakket. Kuipers geeft aan dat je van water al snel te weinig hebt, 'dus daar kan je beter teveel van inkopen dan te weinig’. Daarnaast vertelt ze: ‘De overheid adviseert om in ieder geval 48 uur voor jezelf te kunnen zorgen, totdat er hulp op gang komt. En dat is wereldwijd over het algemeen ook wel het geval, dat na 48 uur we op de meest afgelegen plekken op de wereld zijn om te hulp te schieten. Dus daar mag je wel een beetje van uitgaan.’

Ook benoemt ze dingen waar je misschien niet meteen aan denkt, maar die wel essentieel zijn in tijden van een ramp. Bijvoorbeeld essentiele gegevens die in je telefoon staan. Want als je telefoon leeg is, kan je daar niet meer bij. Ze stelt daarom voor om een kleine back-up lijst te maken met bijvoorbeeld medische gegevens. 

Beluister het hele fragment op de website van NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.