Universiteit Leiden

nl en

Archeologie student geeft gezonken 18de-eeuws fregat zijn naam terug

In de jaren tachtig werd in de Waddenzee een gezonken schip ontdekt, de naam van dit 18de-eeuwse schip was in de loop der tijd verloren, totdat archeologie student Liam Tran een merkteken in een notariële akte uit 1737 uit het Amsterdams archief herkende en hier verandering in bracht.

Tran had het merkteken al eens eerder gezien, namelijk op een van de tonnen van dit wrak. De inhoud van het schip wees op een herkomst van een Nederlandse kolonie in het noorden van Zuid-Amerika, maar dit bleef echter een vermoeden.  

Na veel onderzoek in archieven wist Tran het schip te identificeren, de naam van het fregat? 't Hart, van eigenaar Arent Hartjens. Archeoloog Jeroen Oosterbaan noemt het uniek voor Nederland aangezien het identificeren van een wrak niet vaak voorkomt, al helemaal niet met een archiefstuk als startpunt. 

Lees het volledige artikel op de website van de Trouw (€) 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.