Universiteit Leiden

nl en

Wie zit achter de steeds groter wordende kidnappings in Nigeria?

Gewapende groepen in Nigeria hebben in korte tijd massale ontvoeringen uitgevoerd. David Ehrhardt, universitair hoofddocent bij het Leiden University College, vertelt bij Bureau Buitenland over de recente kidnappings.

Recent zijn (weer) honderden kinderen en vrouwen ontvoerd uit scholen in Nigeria. Er klinkt een roep om hulp van de overheid, maar daar wordt geen gehoor aan gegeven. Ehrhardt legt uit hoe we zo'n situatie voor ons moeten zien: ‘Het gaat dan om een  klein dorpje in the middle of nowhere, ver weg van alles, waar een klein schooltje staat. Ineens om een uur of acht 's ochtends komen er tientallen, misschien wel honderderden gemaskerde bandieten naar een school toe, zij beginnen te schieten, een paar kinderen kunnen ontsnappen en vervolgens nemen ze de andere kinderen weer mee op hun motorfietsen. Pas een paar uur later komt de overheid eens een keer kijken wat er is gebeurd.’ 

Wie zit er precies achter deze ontvoeringen? Volgens Ehrhardt is dat onduidelijk en afhankelijk van welke situatie je bekijkt. Dat men roept dat het bandieten zijn, betekent eigenlijk dat het onduidelijk is wie het zijn. De kidnappings worden ook steeds georganiseerder, legt hij uit: ‘Het is al 10 jaar geleden dat de Chibok meisjes zijn ontvoerd, dat werd toen wereldnieuws en was een van de eerste gevallen van kinderen die in het noordoosten werden gekidnapt door terreurorganisatie Boko Haram. Sindsdien hebben die groepen zich opgesplitst en zijn er veel meer groepen bijgekomen. Grotendeels gaat dit om losgeld, maar het speelt ook mee dat dit een een middelvinger naar de overheid is. Als je dit voor elkaar kan krijgen, laat je ook onmacht van de overheid zien.’ 

Luister het hele fragment op de website van NPO Radio 1

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.