Universiteit Leiden

nl en
Gwen Adams

Pi, pie, podcast – vandaag vieren we het getal 3,14

14 maart: een dag waarop wiskunde en taart samenkomen. Hoe zit dat? Ter ere van pi-dag is wiskundepromovendus Mike Daas te gast bij Wetenschap Vandaag op BNR Nieuwsradio. 'Het opduiken van pi kan duiden op een diepere connectie.'

Daas vertelt over de connectie tussen pi en cirkels en zijn eigen interesse in het getal. Daas: ‘Het opduiken van het getal pi in een onverwachte situatie vind ik interessant, omdat het kan duiden op een diepere connectie. In de moderne wiskunde komt pi nog veelvuldig voor in uiteenlopende formules, wat de status van pi als fundamentele wiskundige constante alleen maar versterkt.’

Luister hier het hele fragment met Mike Daas: Wetenschap Vandaag - Waarom er nog steeds veel onderzoek wordt gedaan naar het getal Pi.

π? pi? 3,14? Hoe zat dat ook alweer?

Als je de omtrek van een cirkel deelt door de diameter, krijg je altijd dezelfde waarde, namelijk 3,14. Die 3,14, die noemen we pi. Dit getal is een constante, en heeft dus altijd dezelfde waarde. Je gebruikt pi voor het rekenen aan cirkels. Zo is de omtrek van een cirkel: pi * diameter, en de oppervlakte pi * straal².

We schrijven pi meestal als 3,14, maar eigenlijk is het getal oneindig. De cijfers achter de komma gaan dus eindeloos door. De meeste mensen houden het bij 3,14, maar voor nauwkeurige berekeningen zijn meer decimalen nodig. Inmiddels zijn er al meer dan 1.241.100.000.000 decimalen bekend.

Wist je dat?

  • Het wiskundige symbool voor pi is π: de kleine letter p uit het Griekse alfabet.
  • We vieren pi-dag op de veertiende dag van de derde maand, omdat 3, 1 en 4 de eerste drie cijfers van pi zijn. In de Amerikaanse datumnotering (jaar/maand/dag) komt dit overeen met 14 maart.
  • Omdat pi in het Engels hetzelfde klinkt als pies (Engels voor taart), vieren wiskundigen de dag vaak met het eten van taart (wel of niet voorafgegaan door een bakwedstrijd).
  • Ook zijn er wedstrijden voor wie de meeste decimalen van pi uit het hoofd kan reciteren. Het officiële Guinness World Record staat op naam van de Indiase man Rajveer Meena. Hij deed er tien uur over om de decimalen op te dreunen.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.