Universiteit Leiden

nl en

Foutje, bedankt: decimaalteken 150 jaar ouder dan gedacht

2,5 kilo of 57,75 meter. Ooit bestond het decimaalteken – de komma tussen voorgaande cijfers – nog niet. Maar dat teken blijkt veel ouder dan gedacht. Daarover vertelt promovendus Mike Daas van het MI in Wetenschap Vandaag, een podcast van BNR.

Voordat het decimaalteken bestond, rekenden astronomen cijfers terug naar iets groters. ‘Zij gebruikten vroeger het zestigtallenstelsel en dat werkte goed. Het getal 360 kun je netjes verdelen in twee, drie, vier, vijf of zes. Maar het getal honderd kun je niet makkelijk door drie delen. Daarom moest er iets komen dat het makkelijker zou maken: het decimaalteken.’

Beluister hier het fragment met Mike Daas.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.