Universiteit Leiden

nl en

De oorzaak van een ziekte achterhalen? Daar helpt de Exposome-scan bij

Luchtvervuiling, giftige stoffen en bacteriën. Hoogleraar analytische biowetenschappen Thomas Hankemeier gaat onderzoeken welke invloed mogelijke ziekteverwekkers op een mensenleven hebben. Dat doet hij met de net nieuwe Exposome-scan, vertelt hij in het Leidsch Dagblad.

De Exposome-scan is een robot die op grote schaal stoffen in bloed en urine kan meten én bestuderen. Universiteit Leiden en Universiteit Utrecht hebben deze faciliteit samen opgezet. Het doel van de robot is ziektebeelden in een vroeg stadium opsporen. Zo weten patiënten wat de oorzaak van hun ziekte is en dat helpt bij het zoeken naar een passende behandeling.

De Exposome-scan is uniek in de wereld en wordt nu alleen voor onderzoek gebruikt. Hankemeier hoopt dat het in de toekomst ook uitkomst biedt voor bedrijfsartsen, zoals bij de Arbo Unie. ‘Die kunnen zo te weten komen of arbeiders in een gevaarlijke werkomgeving gezondheidsrisico’s lopen. De robot kan ook een oplossing vinden voordat werknemers daadwerkelijk ziek worden.’

Hankemeier voegt na publicatie van het artikel nog toe dat ook voeding, levensstijl en stress invloed kunnen hebben op onze gezondheid. Maar ook chemische stoffen waar we mee in aanraking komen. ‘Mijn collega’s Sylvia Le Dévédec en Bob van de Water onderzoeken met de Exposome-scan de effecten van een groot aantal chemicaliën op speciaal ontwikkelde mini-organen.’

Lees het hele artikel in het Leidsch Dagblad (€)

Foto: Thijs Rooimans

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.