Universiteit Leiden

nl en

Wetenschappers adviseren kabinet: 'Klimaatbeleid versnellen heeft veel voordelen'

De Wetenschappelijke Klimaatraad gaf het kabinet en de Tweede Kamer vorige week voor het eerst officieel advies. Daarin staan aanbevelingen over het klimaat- en milieubeleid in Nederland. 'Het versnellen van dat beleid levert alleen maar voordelen op', aldus voorzitter Jan Willem Erisman, tevens hoogleraar aan onze universiteit.

Leden van de WKR overhandigen hun eerste advies aan demissionair klimaatminister Rob Jetten
Leden van de WKR overhandigen hun eerste advies aan demissionair klimaatminister Rob Jetten

De Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) bestaat uit wetenschappers van verschillende achtergronden, waaronder milieuwetenschappers, economen, bestuurskundigen, rechtsgeleerden, psychologen en energiedeskundigen. Vrijdagmiddag presenteerde de raad een rapport met twintig aanbevelingen. Daarin staat onder andere dat de Nederlandse overheid het klimaatbeleid moet versnellen. 

Inspraak van burgers is essentieel, aldus de raad. 'Maak  vooraf duidelijk wat het mandaat is, en zorg dat alle groepen in de samenleving vertegenwoordigd zijn', aldus Erisman. In hoeverre de verkiezingsuitslag invloed heeft op het klimaatplan van het nieuwe kabinet moet nog blijken. 'Welk kabinet we ook krijgen, of het nou links of rechts is, je móét klimaatbeleid voeren', aldus Erisman. 

Meer weten?

Lees meer over het eerste officiële advies van de Wetenschappelijke Klimaatraad op de websites van:

- NOS Nieuws
NU.nl
RTL nieuws
- NRC (€)
- De Telegraaf (€)
Trouw (€)

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.