Universiteit Leiden

nl en

Nikki Ikani in NRC over Trump als president

Oud-president Donald Trump staat voorop in de peilingen in de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Nikki Ikani, universitair docent inlichtingen en veiligheid, waarschuwt in haar opiniestuk in NRC dat voor de NAVO, en dus voor onze veiligheid, zijn verkiezing problematisch zou zijn.

Trump wilde in 2018 al uit de NAVO stappen, maar werd door zijn adviseurs tegengehouden. Dit keer wilt hij zijn plannen doorzetten vertellen voormalig Trump-stafleden en politiek commentatoren. Zijn redenering: het gros van de lidstaten haalt de afgesproken norm voor defensie-uitgaven niet. Als dit niet direct verandert trekt Trump de VS mogelijk terug uit de NAVO, of beperkt hij diens rol tot ‘standby -speler’ die alleen in actie komt tijdens uitzonderlijke omstandigheden.

Ikani vertelt: 'Beide scenario’s zijn zorgwekkend. Een Amerikaans vertrek zou een gapend gat slaan in het NAVO-budget: maar liefst zeventig procent van de NAVO-capaciteiten komt van de VS. De alliantie zelf erkent dat het voor een aantal essentiële militaire middelen, zoals ballistische raketverdediging, volledig van de VS afhankelijk is. Ook voor Nederland is de NAVO een cruciale partner, consistent genoemd als hoeksteen van onze veiligheid. Belangrijk is dat ook een niet volledig teruggetrokken, maar halfhartige VS in de NAVO funest is voor een alliantie gestoeld op vertrouwen en Amerikaanse middelen.'

Verder noemt Ikani: 'Een rondvraag in de Europese wandelgangen suggereert dat er geen concrete plannen zijn voor het scenario dat Trump herkozen wordt. Toch staat Europa er anders voor dan vier jaar geleden. De Franse president Macron friste dit voorjaar het concept van ‘Europese strategische autonomie’ weer eens op, dat pleit voor een strategische onafhankelijkheid van de VS. De EU lijkt er dit keer werk van te maken, mede door de oorlog in Oekraïne. Het lanceerde een economische veiligheidsstrategie, neemt stappen om de Europese toegang tot essentiële grondstoffen te waarborgen, en de energieafhankelijkheid van Rusland is afgenomen. Europa zal meer en vaker zijn eigen boontjes moeten doppen.'

Lees het volledige artikel op de website van NRC (€).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.