Universiteit Leiden

nl en

Erisman in Parool: 'Kunstmest en krachtvoer moeten minder als we het stikstofoverschot willen tegengaan.'

Jan Willem Erisman legt in het Parool uit dat je geen halve maatregelen moet nemen, als je de stikstofdoelen wil halen en de natuur beter wil beschermen. Dat is belangrijk vindt hij, mede omdat stikstof geen onderwerp is bij de verkiezingen, maar het komende kabinet wel belangrijke besluiten moet nemen.

'Vroeger voedden de boeren hun gewassen met de mest van hun dieren. De uitvinding van de kunstmest heeft dat model overhoop gegooid', vertelt Erisman. Sinds de komst van kunstmest, waar een veel hoger percentage ammoniak in zit dan dierenmest, is er een stikstofprobleem.

Sinds 1965 staat het stikstofovershot al op de politieke agenda. Echter is daar de afgelopen tien jaar op stikstofbeleid niet meer zo veel gebeurd. Hierdoor komt Nederland met de stikstofdoelstellingen in de problemen. Er zal dus snel actie moeten worden genomen. Zo zegt Erisman: 'Als je het stikstofoverschot wilt aanpakken, kun je geen halve maatregelen nemen. We moeten toe naar duurzamere landbouw.'

Lees het hele artikel in het Parool.

Afbeelding: Pixabay

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.