Universiteit Leiden

nl en

Wie stopt de opmars van het Jacobskruiskruid?

Jacobskruiskruid komt normaal gesproken voornamelijk voor in de Duinen. Nu is de plant ook steeds vaker te vinden in de wei. Hoogleraar Martijn Bezemer legt bij Vroege Vogels uit hoe dit komt en wat er aan gedaan kan worden.

Voor zijn verdediging maakt het jacobskruiskruid gebruik van giftige stoffen die de lever aantasten, genaamd alkaloïden. Koeien en paarden vermijden de plant om die reden tijdens het grazen. Maar er ontstaat een probleem wanneer het jacobskruiskruid verwerkt is in het hooi van de dieren.

Gelukkig is er een dier dat niet gevoelig is voor het gif van de plant. Namelijk de rups van de sint-jacobsvlinder: de zebrarups. Deze rups eet het jacobskruiskruid juist en maakt zelfs gebruik van het gif  van de plant voor zijn eigen verdediging. In de duinen, waar de rups voorkomt, houdt de zebrarups de plant onder controle. De verspreiding van het jacobskruiskruid naar de wei heeft volgens Bezemer te maken met klimaatverandering en de verstoring van de bodem. 'Hier in de duinen zijn de planten in evenwicht met hun natuurlijke vijanden, maar in veel andere gebieden nog niet. Misschien ligt daar de oplossing wel', aldus Bezemer bij Vroege Vogels.

Benieuwd naar het volledige artikel van Vroege Vogels? Lees het hier.

Afbeelding: Pixabay

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.