Universiteit Leiden

nl en

Scheepsbouwer eist compensatie Staat voor sancties tegen Rusland

Damen Shipyards heeft de Nederlandse staat aangeklaagd. Met de rechtszaak wil het scheepsbouwbedrijf compensatie krijgen voor de schade die zij heeft geleden als gevolg van de sancties tegen Rusland.

Hoe groot de strop is wil Damen niet precies noemen, maar zei dat het om tientallen miljoenen dollars gaat, aldus RTL Nieuws. Het nieuwsmedium zegt dat Damen de sancties tegen Rusland steunt, maar het oneerlijk vindt dat zij de lasten alleen moet dragen. En dus daagt Damen de Staat voor de rechter om voor nadeelcompensatie in aanmerking te komen.

"Als jij in deze branche zit, deal je met staten die soms een dubieuze reputatie hebben. Dan zijn maatregelen part of the deal."

‘In principe kan een bedrijf in zo’n geval inderdaad een beroep doen op nadeelcompensatie', zegt Michiel Tjepkema, expert overheidsaansprakelijkheid Staats- en Bestuursrecht in Leiden, hierover in RTL nieuws. 'Die weg staat open als er maatregelen in het algemeen belang worden genomen (zoals de sancties), waar een kleine groep schade door lijdt. Damen in dit geval.

'De rechter zal uiteindelijk moeten besluiten of nadeelcompensatie in dit geval vergoed wordt en kijkt daarbij o.a. naar de vraag of er sprake is van ondernemersrisico', aldus RTL Nieuws.

‘Volgens Damen had het bedrijf de oorlog en de daarbij behorende sancties niet kunnen voorzien, maar Tjepkema is daar lang niet zeker van. "Als jij in deze branche zit, deal je met staten die soms een dubieuze reputatie hebben. Dan zijn maatregelen part of the deal." Toch zakendoen met zo'n land is dan dus een weloverwogen risico.

Foto: Maksym Kaharlytskyi via Unsplash.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.