Universiteit Leiden

nl en

Maurits Berger in NRC over de situatie in de Gazastrook

Hoogleraar Maurits Berger schreef in NRC een opiniestuk waarin hij pleit voor de vrije aftocht van Hamas en bescherming voor achtergebleven Palestijnen.

Berger vergelijkt de huidige escalatie van het conflict met de situatie in 1982, toen Israël Beiroet, de hoofdstad van Libanon, binnenviel met het doel de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, de PLO onschadelijk te maken. De stad werd omsingeld en er dreigde een verwoesting van gebouwen en een slachting van inwoners.

‘Verwoed diplomatiek overleg kwam met een compromis dat de PLO vrije aftocht zou worden verleend over de Middelandse Zee’. Maar daar was de situatie niet meteen verholpen. ‘Honderdduizenden Palestijnse burgers bleven achter, nog altijd omsingeld door het Israëlische leger.’ Dat mondde uit op een bloedbad, en Berger wil eenzelfde verloop als in 1892 nu bij Gaza voorkomen.

Meer weten?

Lees hier het hele opiniestuk in NRC.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.