Universiteit Leiden

nl en

Eerste boete voor ruimterommel: een waarschuwing voor ruimtebedrijven

De eerste boete voor ruimteafval is uitgedeeld. Een Amerikaans bedrijf dat haar ruimtepuin niet had opgeruimd heeft een boete van $150.000 ontvangen. Waarom werd deze boete uitgedeeld?

Er zweeft al enige tijd troep om de aarde: brokstukken, rakettrappen, satellieten... Eerder gaf dat geen gevolgen, maar zondag 2 oktober deelde de Amerikaanse federale communicatiedienst de eerste boete uit. Meerdere media berichtten erover en vroegen universitair docent Tanja Masson-Zwaan om uitleg.

'Het is vooral een waarschuwing', zegt Masson-Zwaan in EenVandaag. Zij vindt de ontwikkeling 'zeer interessant'. 'Blijkbaar wordt het steeds belangrijker gevonden dat bedrijven zich houden aan deze maatregel.'

Er zijn geen wereldwijde, bindende regels waarin is vastgelegd dat landen hun ruimtepuin moeten 'opruimen' (RTL Nieuws). Ook vroeg RTL Nieuws Masson naar haar expertise: 'In het internationale ruimteverdrag staat wel dat je de activiteiten van andere partijen in de ruimte niet mag verstoren. Je zou dus kunnen zeggen dat het achterlaten van ruimtepuin ook voor verstoring kan zorgen.'

De regels zijn lang geleden opgesteld, maar tot nu toe werden deze nog niet zo streng nageleefd. Masson-Zwaan in EenVandaag: 'Het wordt steeds voller in de ruimte, dus is het beter om uitgewerkte satellieten uit de nuttige banen te halen zodat deze in de toekomst weer gebruikt kunnen worden.'

Meer lezen?

Lees het volledige artikel van RTLNieuws en bekijk het hele fragment van EenVandaag.

Tanja Masson-Zwaan was naast deze media ook nog te gast bij 'NOS Met het Oog op Morgen' om over dit onderwerp te spreken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.