Universiteit Leiden

nl en

Vergeten voetbalvelden omgetoverd tot buurttuin

De zwervende akkerslak, microvlinder en inheemse hoornaar. Het zijn een paar van de nieuwe bewoners van de buurttuin in Haarlem. Hoogleraar Menno Schilthuizen en zijn collega’s hebben geinventariseerd hoe het staat met de biodiversiteit op de voormalige voetbalvelden.

Lokale buurtgroepen kregen 5 jaar geleden toestemming om een aantal verwaarloosde voetbalvelden het zuiden van Haarlem te transformeren tot een buurttuin. Met een moestuin, biologische pluktuin, meerdere schooltuinen en een tuinbouwproject voor jongeren, zijn de buurtbewoners nieuwsgierig naar de impact op de biodiversiteit. Schilthuizen en tientallen andere onderzoekers schoten daarbij te hulp. ‘We hebben veel verschillende soorten aangetroffen’, vertelt Schilthuizen. ‘Een groot deel van de beestjes zullen we de komende maanden nader moeten onderzoeken om ze te identificeren.’

Hoewel de onderzoekers nu voor het eerst op het terrein komen, is het volgens Schilthuizen aannemelijk dat de gevonden diersoorten er voorheen niet waren. ‘Voor veel soorten die we gevonden hebben, geldt dat ze gebonden zijn aan specifieke planten of een type milieu dat er voorheen simpelweg niet was.’ Hij vult aan: ‘Voor basale biodiversiteit heb je eigenlijk niet veel nodig. Als je de natuur een terrein aanbiedt, doet ze het verder allemaal zelf.’

Lees meer

Lees het hele artikel op Scientias.nl

Naar Scientias
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.