Universiteit Leiden

nl en

Wordt de samenleving gewelddadiger?

Gewelddadige gebeurtenissen zoals steekpartijen en moorden zijn vaker in het nieuws; is de samenleving gewelddadiger aan het worden? Marieke Liem, Hoogleraar Veiligheid en Interventies bij ISGA, praat erover bij NPO Radio 1.

Volgens Mariek Liem is de samenleving nog niet toonbaar geweldadiger geworden. Ze vertelt: 'De cijfers laten eigenlijk een heel goed beeld zien, althans beter dan dat het was.'

Ze legt uit: 'Hard geweld is meetbaar geweld; je bent overleden of niet. Criminologen gebruiken daarom de moord en doodslag statistieken als een harde vorm van geweld om iets te kunnen concluderen over de gewelddadigheid in de samenleving'. Over de afgelopen twee decennia waarin veel onderzoek is gedaan kan geconcludeerd worden dat het harde geweld, zoals moord en doodslag, zijn afgenomen.

Liem vertelt verder dat je tot op zekere hoogte ook vergelijkingen kan maken met andere landen door deze statistieken. 'In Nederland hebben we een moordcijfer van 0.6 per 100.000. In sommige Latijns-Amerikaanse gebieden is dit moordcijfer 60 of soms wel 95 of 120 per 100.000.' In Nederland betekent dit dat er tussen de 100 en 120 slachtoffers per jaar in totaal zijn. 

Luister het hele radio fragment op de website van NPO Radio 1

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.