Universiteit Leiden

nl en

Wisseling van de wacht

Commentatoren voorzien een rechtse verschuiving in het VVD-leiderschap met Yeşilgöz. Toch laat een analyse van de politieke stijl van Rutte en Yesilgöz zien dat ze meer overeenkomsten delen dan gedacht. Carola Schoor, programmaleider Politiek & Bestuur bij CPL, schrijft erover in De Hofvijver.

Met Yesilgöz als nieuwe partijleider van de VVD lijkt er een nieuwe rechtse wind opgestoken. Zo kondigde Yesilgöz aan dat de VVD een toekomstige samenwerking met de PVV niet uitsluit. Hiermee gooide ze een vertrouwd VVD-standpunt overboord. Dit wekt de vraag: wat kunnen we nog meer van haar verwachten?

Daarvoor is het interessant om de politieke stijl van Yesilgöz te analyseren met behulp van het archetypemodel. Schoor stelt dat de analyse van recente optredens van Yesilgöz laat zien dat ze een echte probleemoplosser is, net als haar voorganger Mark Rutte. 

Over de aankondiging van een mogelijke samenwerking met de PVV schrijft Schoor dat we van Yesilgöz eenzelfde opstelling kunnen verwachten als van Rutte: er kan met iedereen een compromis gesloten worden, tot blijkt dat het geen werkzame oplossing is. Zo is in 2010 een mogelijke samenwerking tussen de VVD en de PVV ook een taboe geworden, toen bleek dat de gedoogconstructie die beide partijen aangingen niet werkte. 

Lees het volledige artikel op de website van het Montesquieu Instituut

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.