Universiteit Leiden

nl en

Filosoferen met quantummechanica

Kwamtummechanica leert ons dat een deeltje op twee plekken tegelijk kan zijn. Wat vertelt ons dat over het leven, de werkelijkheid en het omniversum? Natuurkundige Tjerk Oosterkamp is te gast bij dr Kelder en Co en vertelt wat we wel en niet juist niet kunnen verklaren met deze theorie.

'Het is onbegrijpelijk, maar dat is natuurlijk geen reden om te stoppen met zoeken.'

Oosterkamp werkt aan een ijskoude microscoop om de kleinste krachten te kunnen meten. Maar door dat onderzoek raakte hij ook gefascineerd door de kwantumwereld: deeltjes die op twee plekken tegelijk zijn, verstrengelde deeltjes. Onbegrijpelijk, noemt presentatrice Rosanne Hertzberger het. 'Onze hersennen kunnen daar eigenlijk niet bij hoe dat zit.' Dat geldt ook voor Oosterkamp. 'Maar dat is natuurlijk geen reden om dan te stoppen met zoeken. En het is een hele goede training om te leren nadenken.'

Met zijn studenten heeft Oosterkamp het over de interpretatie van die quantummechanica: hoe denk je na over wat dit nou precies betekent voor onze wereld, en ons universum? 'Dan kom je eigenlijk meer op een filosofisch vlak.'

Wat denkt Oosterkamp zélf? Luister het gehele fragment op Radio1.nl - Dr. Kelder en co: De capaciteiten van quantummechanica (vanaf 28:30).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.