Universiteit Leiden

nl en

Zijn windmolens op zee een vloek voor de natuur?

In de Noordzee staan momenteel zo’n driehonderd windmolens. En daar komen er steeds meer bij. Een hoop hernieuwbare energie dus, maar wat is de invloed op het onderwaterleven? In het programma Focus laat marinebioloog Jeroen Hubert zien wat de gevolgen zijn van de geluidsoverlast.

Om te kijken wat de impact van het geluid is, maakt Hubert regelmatig opnamen. ‘Dit kan al het geluid onder water meten’, zegt hij voordat hij de cilindervormige microfoon in het water gooit. ‘Met deze opnamen gaan we beleven wat vissen en andere dieren onder water ook horen.’ De vraag is dan of die dieren er ook ongemak door ervaren. ‘Ik denk dat ze vooral last hebben van de aanbouw van de windparken.’

De palen van de windmolens in de grond slaan, gaat namelijk gepaard met veel geluid. ‘ Dat kan tientallen kilometers ver reiken.’ Er zijn dus veel vissen, bruinvissen en zeehonden die de geluiden van de aanbouw kunnen horen. ‘Als vissen heel dichtbij zijn wanneer de paal in de grond geslagen wordt, is het geluid zo hard dat ze zelfs fysieke schade kunnen oplopen. Soms komt er zelfs een school vissen dood bovendrijven wanneer die dichtbij die heipaal zit.’

Meer weten?

Bekijk de hele aflevering op NPO Start. Jeroen Hubert is te zien vanaf 13:08.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.