Universiteit Leiden

nl en

Hoe Nederland zich voorbereidt op rampen en noodsituaties

Nederlanders willen meer hulp bij voorbereidingen op eventuele rampen of crisissen. Sanneke Kuipers, hoogleraar Crisis Governance bij het Institute of Security and Global Affairs, praat hierover bij 1 Vandaag.

Sanneke Kuipers praat erover op hoeveel scenario's wetenschappers en de overheid zich voorbereiden. 'Een gebeurtenis wordt beschouwd als een crisis wanneer het drie dingen veroorzaakt: bedreiging, onzekerheid en tijdsdruk. Maar geen enkele crisis is hetzelfde als de vorige. Daarom bereiden overheid en wetenschappers zich voor op veel verschillende scenario's: van een grote overstroming tot een cyberaanval tot een handelsconflict waardoor allerlei producten opeens niet meer beschikbaar zijn.'

Verder vertelt Kuipers dat op lokaal niveau, de verantwoordelijkheid voor de veiligheid bij de gemeente ligt. Op het allerhoogste niveau is de NCTV verantwoordelijk vertelt ze. 'Nu heb je wel de NCTV, maar die coƶrdineert crisisbeheersing op het allerhoogste niveau, van crises die zorgen voor grote maatschappelijke ontwrichting. Je moet daarbij denken aan een ramp als die met de MH17, waarbij alle ministeries betrokken zijn. De NCTV houdt zich in principe niet bezig met noodsituaties op lokaal niveau.'

Lees het hele artikel op de website van 1 Vandaag

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.