Universiteit Leiden

nl en

Ambtelijke helden gezocht

Een ambtenaar moet ‘dapperder en heldhaftiger zijn', stelt Zeger van der Wal, bijzonder hoogleraar bij het Instituut Bestuurskunde. Hij schreef een essay waarin hij oproept voor ambtelijke helden en sprak hierover in Binnenlands Bestuur.

Volgens Van der Wal moeten ambtenaren moeten weer de ruimte krijgen én pakken. ‘Het stevig oneens zijn met je baas is niet meteen career suicide.’

In zijn essay doet Van der Wal een oproep aan zowel ambtenaren als het politiek bestuur: laat het wat vaker schuren. Hij noemt: ‘Ambtelijk vakmanschap gaat niet over de minister uit de wind houden, maar over oplossingen voor grote vraagstukken: landbouw, klimaat, energie, asiel. Ik hoor dat er minder waardering is voor ambtenaren die zich deskundig en met moed en durf uitspreken dan tien jaar geleden. Dat is geen goede zaak.’

Lees het hele artikel op de website van Binnenlands Bestuur.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.