Universiteit Leiden

nl en

Sjoerd Lopik in Mr. Online over milieustrafrecht

Mr. Online interviewde buitenpromovendus Sjoer Lopik over de ontwikkeling van milieustrafrecht in Nederland en hoe hij zijn baan als onderzoeker combineert met de advocatenpraktijk.

Buitenpromovendus Sjoerd Lopik werkt vier dagen per week als advocaat bij Allen & Overy en werkt daarnaast een dag per week aan zijn proefschrift over milieustrafrecht. Grote klimaatzaken spelen momenteel bij de civiele rechter, maar Lopik zegt tegen Mr. Online dat het strafrecht daar nog meer te bieden heeft:

'Over het algemeen wordt aan het strafrecht meer dan aan het privaatrecht een gedragsveranderende werking toegedicht. Het zou daarom kunnen dat het strafrecht een rol kan spelen bij de gedragsverandering die nodig is om klimaatverandering te mitigeren. Daarnaast heeft het strafrecht een sterk expressieve functie, die gestalte zou kunnen geven aan de afkeuring die veel mensen voelen over bepaald gedrag op klimaatgebied.'

Meer lezen?

Wil je meer weten over zijn werk en onderzoek? Lees dan het gehele interview op Mr. Online.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.