Universiteit Leiden

nl en

‘Laat het bbp en de economische groei maar een treetje lager voetballen’

Niet economische groei, maar welzijn en duurzaamheid moeten het beleid voor de samenleving bepalen. Ook de EU en de VN beginnen dat steeds meer in te zien. Milieuwetenschapper Rutger Hoekstra vertelt in Trouw waarom hij denkt dat het niet altijd maar over economie en groei moet gaan.

Afstand nemen van economische groei als doel van beleid gaat de EU nog een brug te ver. Maar, tijdens een meerdaagse conferentie gaan ze wel kijken hoe het beter kan. ‘Groene groei’ is het doel, waarbij de economie duurzaam kan groeien door investeringen in zaken als schone energie, circulair produceren en natuurherstel. Hierbij is ook meer oog voor welzijn, milieu en gelijkheid.

Het bbp? Weg ermee!

In 2019 publiceerde Rutger Hoekstra het boek Replacing GDP by 2030. Hierin bepleit hij dat er in 2030 iets beters moet kunnen zijn om de welvaart in de samenleving te sturen dan puur op harde euro's, gemeten in het bbp.

Lees het artikel hierover dat eerder op onze website verscheen: Het bbp? Weg ermee!

‘Er komt verandering aan’

Hoekstra noemt de bijeenkomst uniek, en is blij dat de discussie momentum begint te krijgen. ‘De komende jaren komt er verandering aan', zegt hij. Zo stelt de EU onder andere geld beschikbaar voor onderzoekprogramma's in verschillende landen. Hoekstra leidt er een van en kreeg 3 miljoen euro om uit te zoeken zo'n nieuw economisch paradigma eruit moet komen te zien.

‘BBP en economische groei moeten degraderen’

Ook de VN wil serieus werk maken van andere maatstaven dan economische groei. Hoekstra sprak de landenorganisatie in april nog toe.

Lees het volledige artikel op Trouw.nl - ‘Er is te weinig discussie over welzijn en milieu als het steeds over de economie gaat.’ (€)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.